Bez královny by titul prince a princezny neměli. Alžběta kvůli dětem Williama změnila tradici

7. ledna 2023·Celebrity·Redakce

Královna oslavila jubileum (Zdroj: Profimedia)

Patří mezi nejmladší a možná i neoblíbenější královské členy. Nejmladší syn prince Williama a jeho ženy Kate, princ Louis, si příznivce získal hlavně díky svému spontánnímu chování během oslav královnina jubilea. Všechno ale mohlo být úplně jinak. Informaci přinesl deník Mirror.

Čtyřletý princ je nyní čtvrtým v pořadí na královský trůn. Před ním je jeho otec, jeho starší bratr George a sestra Charlotte. Jeho oficiální titul je Jeho královská výsost princ Louis z Walesu. Všechno ale mohlo být úplně jinak a může za to zesnulá královna Alžběta II. (†96).

Ta přepsala pravidlo zavedeném králem Jiřím V, tedy Louisův praprapradědeček.  Ten v roce 1917 stanovil nové pokyny, že královské rodiny mohou mít tituly. Jako princ a princezna ale mohli být označovány jen děti krále. Jestliže se narodili královským synům, byli to monarchovy vnuci a vnučky.

View this post on Instagram

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

Mohly za to právě zmíněné tradice. V roce 1917 totiž tehdejší král a Louisův praprapradědeček Jiří V. ustanovil zvyklosti, podle kterých se královským příbuzným přidělovaly tituly. Princem směly být zváni pouze děti krále a pokud se narodili královým synům, tak i monarchovy vnuci a vnučky.

To byl ale problém, když se narodil princ George. Přestože se měl jednou stát králem, nesměl mít titul. Královna Alžběta ale zasáhla a řekla, že George titul mít bude a rozšířila změnu i na další děti Kate a Williama, tedy i na Charlotte a Louise. V posledních týdnech se spekulovalo i nad tím, zda tituly budou mít další královské děti, Archie a Lilibet Mountbatten-Windsorovi, děti princ Harryho a Meghan. Někteří odborníci jsou ale přesvědčeni, že král Karel III. s darováním titulům vyčkává a rozhodne se až po vydání Harryho knihy Spare.

 


Celebrity - další články

Doporučujeme