Bojuje s vnitřními ďábly i s avantýrami. Který herec slaví jubileum?

3. června 2016·Celebrity·Redakce

Po svém, tak trochu v soukromí i pracovně oslaví dnes padesátiny herec Jiří Langmajer. Bude hrát na komorní scéně pražského Divadla Viola. Populární herec se prosazuje v divadle i ve filmu už od raného mládí.

Pochází z muzikantské rodiny z Plzně, vystudoval hudebně-dramatické oddělení pražské konzervatoře. Ještě v čase studií jej obsadil režisér Karel Smyczek do televizního seriálu Třetí patro. Z televizních seriálů se objevil také ve Zdivočelé zemi, v Nemocnici na kraji města po dvaceti letech, v Četnických humoreskách či Ordinaci v růžové zahradě. Pracuje i v rozhlase a v dabingu. V roce 2003 byl nominován na Cenu Alfréda Radoka.

To už měl za sebou divadelní cenu Thálie, kterou získal v roce 1999 za roli Caliguly v Divadle pod Palmovkou. Na této scéně ztvárnil i další hlavní role v zásadních dramatech, působil zde v letech 1992 až 2005 s tříletou přestávkou, kterou strávil na Vinohradech. Hostoval i v Národním divadle, v Hudebním divadle v Karlíně, či ve Viole. Diváci jej znají i jako Richarda III. nebo Hamleta z letních Shakespearovských slavností na Pražském hradě.

“Pokud žijete tak dlouho divadlem naplno, je těžké najednou se naučit, že když se zavře opona, končím jako Hamlet a začínám být Jirkou Langmajerem,” prohlásil v rozhovoru. “Tohle byl vždycky můj problém – vystoupit z role a stát se obyčejným klukem z Plzně. Chovat se přirozeně a všechny emoce nechat na jevišti za sebou: zoufalství, smrt i pochybnosti,” netají se někdy v rozhovorech psychickými problémy. 

Langmajer: Já, brácha a náš táta jsme velký kokoti! Ale neřeknu, kdo je největší

Adéla Gondíková: Na Jiřího Langmajera po mém boku už si všichni zvykli!

Celebrity - další články

Doporučujeme