Český Alan Rickaman či Matthew Perry. Aleš Procházka přiznal, co musel podstoupit, aby daboval Snapea

28. května 2023·Celebrity·Redakce

Aleš Procházka a Alan Rickman (Zdroj: Profimedia)

Jeho hlasem promlouvají takoví herci jako Tom Hanks, Robert Downey Jr., Matthew Perry, John Cusack nebo právě Alan Rickman (†69). Geniální britský herec je v Česku známý nejen díky profesoru Snapeovi z Harryho Pottera, ale třeba také jako Hans Gruber ze Smrtonosné pasti nebo z Lásky nebeské.

Britský herec si celý život psal deníky, které letos vyšly konečně v češtině. A díky tomu se do popředí opět dostává Aleš Procházka, který Alana Rickmana daboval třeba v Harry Potterovi. Jak sám přiznal v rozhovoru Blízká setkání na ČRO Dvojka, když se vypsal konkurz na roli Snapea, přihlásila se snad celá republika.

Procházka přiznal, že on sám Harryho Pottera před castingem neznal. „Přišel jsem na casting a tam byl nějaký umaštěný čaroděj, tak jsem ho nadaboval. Za čtrnáct dní mi zavolali, že jsem se dostal do druhého kola. Nechtělo se mi, ale musel jsem tam. Tak jsem přišel, zase umaštěný čaroděj, tak jsem ho zase nadaboval, pak bylo třetí kolo, tam jsem šel teda už s velkou nechutí.” 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Knihkupectví Luxor (@knihkupectvi_luxor)

Pak mu z produkce volali, aby přišel znova. To se mu moc nelíbilo, říkal si přeci, že tři kola castingu musí stačit. I když mu přiznali, že je ve výběru jediný, režisér z Londýna si chtěl být stoprocentně jistý, že to českým Snapeam bude právě Procházka. Poslal mi režijní podmínky, které jsem musel splnit. Přišel od něj dlouhý fax s dvaceti připomínkami, z toho devatenáct z nich bylo pro mě zbytečných, tak jsem je vyškrtal. Ale jedna připomínka byla naprosto geniální. Psal tam, že pan profesor Snape žije tak, jako by o nic nešlo a přitom by chtěl rozdrtit golfový míček v ruce. A to se vám okamžitě rozsvítí,“ usmíval se dabér.

Roli nakonec dostal. Když přišel první den na natáčení, kromě textu měl ve studiu i golfovým míček. „Musím se přiznat, že během natáčení prvního dílu jsem ho doopravdy drtil v ruce,“ dodal Procházka. A golfový míček? Ten má schovaný dodnes.

Celebrity - další články

Doporučujeme