Český dabing díky streamovacím platformám zažívá žně, říká dabér Neskusil

30. září 2022·Celebrity·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Moderátor Luboš Procházka a Petr Neskusil. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl český dabér Petr Neskusil. Jaká je aktuálně situace na trhu s dabingem. Nahradí ho postupně originál kvůli sílícím streamovacím platformám? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Neskusil poprvé daboval v devíti letech. Byli to Strážci vesmíru a dostal jsem se k tam díky tomu, že můj tatínek je zvukař,říká s tím, že jeho první dabing je pro něj dnes neposlouchatelný. Chci se zabít, když to slyším,” směje se.

Další nabídka pak přišla ve dvanácti letech. Vzpomněl si na mě režisér Michal Pavlík. Obsadil mě do jedné malé role, a pak se to nějak rozjelo. Takže jsem daboval jako dítě. To se pak utlumilo v pubertě, kdy jsem začal mutovat, protože s tím to úplně nejde… Po pubertě si na mě vzpomněl Bohdan Tůma, největší legenda českého dabingu, režíroval v tu dobu hodně a vlastně jemu vděčím za to, kde jsem teď,sdělil dabér.

Dabing nezaniká, naopak

Současná doba dabingu podle Neskusila přeje. Do Česka přišly streamovací platformy jako Netflix, Amazon, Disney, takže se pro ně dabuje pořád a všechna studia v Praze jedou od rána do večera,” říká. Sám neví, kolik rolí daboval, ale má za sebou letos už 500 natáčení. Je to několik natáčení denně, dodal s tím, že je i taxikář, protože hodně času tráví v autě, kdy přejíždí z jednoho konce Prahy na druhý.

Také si myslel, že s příchodem streamovacích platforem dabing zmizí, ale přiznává, že se mýlil. Opak je pravdou. Když si projíždím diskuze na internetu, tak lidé píšou, že je škoda, že některé seriály nebo filmy nemají ještě dabing, jinak by se na to podívali,” dodal Neskusil.

Dnes se k dabování lehce nedostanete

V současné době se do dabingu dostává velice těžko. Je to hodně náročné a složité, protože práce je tolik, že se musí dělat v hodně zrychleném tempu a bohužel není úplně čas na to, aby, když nepočítám děti, se s dospělýma začínalo a učili se dabing. Je prostě potřeba to dělat rychle, což je škoda, zdůraznil.

Pro Petra je dabing srdcovou záležitostí, ale v poslední době ho baví také hodně namlouvání audioknih. To je pecka. Baví mě to. Máte několik stránek textu a jste na to sami, je to na vás, jak to pojmete a nikdo vám nepomůže,dodal.


Celebrity - další články

Doporučujeme