Další skandál královské rodiny! Strýc Karla III. měl obtěžovat dospívajícího chlapce

29. října 2022·Celebrity·Redakce

Louis Mountbatten a Karel III. (Zdroj: Profimedia)

Člověk by si řekl, že starostí má britská královská rodina dost. Zvláště se skandály týkající se jejich členů. Teď se navíc přidávají další. Strýc současného krále Karla III. Louis Mountbatten (†79) měl v minulosti zneužívat jedenáctiletého chlapce. Informaci přinesl deník The Times.

Chudák král Karel III. Sotva usedl na trůn už musí řešit skandál svého prastrýce Louise Mountbattena (†79). Případ teď řeší Vrchní soud v severoirském Belfastu, který zahájil řízení v případu nedbalosti a porušení několika státních institucí. U soudu se budou probírat i údajná zneužívání v tu dobu jedenáctiletého chlapce.

To je dnes 56letý Arthura Smythe, který tvrdí, že ho Mountbatten měl v roce 1977 dvakrát sexuálně zneužít. K incidentu mělo dojít v belfastském dětském domově Kincora, který se poprvé otevřel v květnu 1958. O 22 let později ukončil provoz kvůli rozsáhlému skandálu sexuálního zneužívání nezletilých.  Podle listu The Times, který se odvolává na historický průzkum institucionálního zneužívání v Severním Irsku, tu mělo být zneužito až 39 chlapců. V roce 1981 soudce poslal do vězení tři muže, kteří zneužili 11 chlapců.

Podle ombudsmanky pro Severní Irsko Marie Anderson ve vyšetřování selhala policie. Ta se podle ní nedostatečně zabývala stížnostmi bývalých obyvatel domova. Smyth uvedl, že ho poprvé zneužil jeden ze zaměstnanců William McGrath. Ten ho prý v roce 1977 údajně přivedl do pokoje, kde byl velký stůl, sprcha a představil mu svého přítele.

Louis Mountbatten. (Zdroj: Profimedia)

O tom, kdo to byl, se muž dozvěděl až v roce 1979, kdy se Mountbatten stal obětí bombového útoku Irské republikánské armády (IRA). „Nikdy nezapomenete, kdo vás zneužil. Snažíte se to vytěsnit, ale nezapomenete. Uzavíral jsem to v sobě roky, bylo mi trapně za to, co se stalo. Ale teď chci věc uzavřít,“ řekl. Smythův advokát řekl, že občanské řízení založené na nedbalosti a zanedbání péče je vedené proti dalším nespecifikovaným státním orgánům.


Celebrity - další články

Doporučujeme