David Žbirka: Nabídka táty udělat celé album mě potěšila. Zároveň to byla i velká zodpovědnost

18. května 2022·Celebrity·Lenka Skrzeczkova

Miro Žbirka a David Žbirka. (Foto: se souhlasem Kateřina Žbirková)

V pátek 20. května spatří světlo světa dlouho očekávané album pěvecké legendy Mira Žbirky - Posledné veci. Jeho finální zpracování dostal na starost talentovaný hudebník a producent, syn Mekyho, David Žbirka. Právě o novém albu, písních, vztahu s tátou a i své tvorbě se rozpovídal v rozhovoru pro Frekvenci 1, kde Miro několik let uváděl pořad Tento Song - Meky vybral, Meky prožil a posluchače provázel svými mikro příběhy ze světa hudby.

Ve středu 18. května proběhne v Lucerně křest alba Posledné veci, jaké máte před akcí pocity?

“Myslím, že to ze mě tak trochu spadlo. Nejdůležitější je, že jsme stihli termín odevzdání mastru a jsem rád, že nebudeme, jak někde říkala máma, křtít maketu.

Proč Posledné veci? Co název symbolizuje, charakterizuje?

“Název alba je podle básně Daniela Heviera, kterou táta zhudebnil. Je zvláštní, že je z rané básnické sbírky Vták pije z koľaje a pan Hevier ji napsal už v roce 1977, je to milostná báseň, takže o trochu jiných posledních věcech.”

Album Posledné veci. (Foto: se souhlasem K. Žbirková)

Na jaké skladby se mohou fanoušci Mekyho těšit? V jakém duchu písně jsou? Mají jednotné téma nebo se liší nějak od těch předchozích, třeba žánrově?

“Na albu je 12 skladeb, ke všem táta složil hudbu a k osmi z nich napsal i texty. Já jsem pak dodal aranže a spolu s Patrickem James Fitzroyem jsme je vyprodukovali. Podílelo sa na něm i spousta dalších nejen britských muzikantů. Jednu skladbu se mnou dělal třeba Petr Marek z Midi lidi, se dvěma mi pomáhal Oliver Torr, který byl letos nominovaný na Anděla v kategorii elektronická hudba a spolupracovali jsme i s českými symfoniky. Myslím, že to je pestré album a zase jiné, než byla předchozí dvě natočená v Abbey Road. I když i toto jsme v Abbey Road studiích mastrovali, tedy finalizovali.”

Která píseň z nového alba vám nejvíce přirostla k srdci a proč?

“Mám rád právě skladbu Posledné veci, která album uzavírá. Tam se nám myslím podařil udělat minimalistický a zároveň současný aranž a vytvořit tak zvláštní náladu.”

Na desce jste s tatínkem spolupracoval od počátku, tedy od června 2020 nebo jste přišel až k rozpracovanému albu, které jste dostal za úkol dokončit?

“Táta se rozhodl už před časem, že se budu na albu podílet. Dost jsme si povídali o hudbě a sledoval mojí tvorbu, líbilo se mu to a na novém albu chtěl zase zkusit něco jiného. Poslal mi první demo skladby Nejsi sám a líbilo se mu, jak jsem pojal aranž. Tak to zkusil s dalším songem a zase mi to odsouhlasil. U čtvté písničky už mi nabídl, abych udělal celé album. Potěšilo mě to a zároveň to byla i velká zodpovědnost. Podobu alba v hrubých rysech měl loni v létě, kdy nazpíval všechny skladby.”

Říkáte, že to byla velká zodpovědnost, dokončit tátovu poslední desku. Jaké jste měl pocity? Bylo pro vás něco opravdu hodně těžké? Přeci jenom váš tatínek byl v hudbě velmi náročný, nebál jste se něčeho?

“Jak už jsem řekl, všechno podstatné už jsme měli vydebatované, ale samozřejmě mi chybělo, že jsem se s ním nemohl poradit . Myslím, že jsme byli v posledním roce dost propojení, a tak jsem se víceméně nebál, snad jen toho, že nestihnu termín. Což se nakonec podařilo, těsně, a teď už držím CD v ruce a vinyl master odesíláme do výroby zítra (18. května, pozn. red.).”

Od začátku Meky chtěl, aby byly písně produkované ve studiu Konk v Londýně. Jak důležité pro vás bylo tohle splnit?

Byl to jeho sen a přání , bohužel už se do tohoto „rodinného“ studia, které patří Ray Daviesovi z jeho milované kapely The Kinks, nepodíval. Zato jeho skladby i hlas tam zněly a určitě by ho pobavilo, kdyby věděl, že po nás tam začali točit Arctic Monkeys. My jsme si to tam s Patrickem užili a i zvuk z tohoto studia je zase jiný a o to nám šlo.”

Není to poprvé, co jste s tátou na něčem pracoval. Režíroval jste například klip Dievča, spolupracoval na Double albu. Jak zpětně tuto spolupráci hodnotíte a poslouchal vás tatínek, když jste ho režíroval nebo měl nějaké připomínky?

Pro tátu jsem režíroval 5 videí včetně posledního klipu Čistý svet a v těchto případech táta vyloženě poslouchal a plnil moje pokyny. Na naši spolupráci jsem si nemohl nikdy stěžovat a doufám, že ani on ne.

Máte nějakou vtipnou historku z vaší společné spolupráce, která vás i teď pobaví?

Při natáčení klipu k duetu s Katkou Knechtovou Skúška snov jsem měl ideu, že natočíme všechno ve zrychlené verzi, a pak to zpomalíme do skutečné rychlosti skladby. Jenže to znamenalo, že táta v reálu musel po poli běžet děsnou rychlostí a ještě zrychleně zpívat původně pomalou písničku. Jeho komentáře nebudu zveřejňovat, podívejte se na video na YouTube, jak se mu podařilo zachovat tvář.”

Na podzim se koná Tribute to Miro Žbirka 70, kde vybraní umělci vzdají hold Mekymu a jeho tvorbě. Máte už promyšlené, jak to bude vypadat a jakou úlohu na koncertu budete hrát vy?

Tribute koncerty organizuje máma a firma Universal, já se samozřejmě zúčastním. Vím , že tam budou tátovi kolegové a kamarádi zpívat jeho skladby a že se tam potkám třeba s Davidem Kollerem, Petrem Nagym, Martou Jandovou nebo Jankou Kirschner. Zpěváků tam bude víc než dvacet a po Londýně, Bratislavě a Praze se končí 21. října na tátovy narozeniny v O2 Universu.”

Jste bubeník, producent, vystupujete s kapelou Sunnbrella a se songem It’s Cool jste pronikli i do britského rozhlasového éteru. Baví vás více kapela, nebo samotná produkce videoklipů a songů?

Momentálně se víc realizuju v hudbě. S kapelou Sunnbrella letos poprvé vystoupím v Praze 24. června na Prague Metronome festivalu.  Navíc hraju na bicí s Australanem G.A.B.em, se kterým jsem absolvoval turné v USA i v Austrálii. Ale nebráním se ani tvorbě videoklipů nebo filmů, když přijde zajímavá nabídka.”

Co je vaším největším snem v hudební branži?

Nevím jestli to můžu nazvat snem, ale přál bych si, aby moje vlastní tvorba oslovila jiné lidi, abych se alespoň přiblížil tomu, co se povedlo tátovi.

Důležitou úlohu, jak v životě a tvorbě Mira Žbirky, měla jeho žena Katka, které složil i píseň Catherine. Byla pro něj obrovskou inspirací a také vždy přispěla dobrou radou, jak Mekymu, tak i synovi Davidovi. Proto Frekvence 1 oslovila i ji, aby nám na pár otázek k novému albu a podzimním koncertům odpověděla.

Jak jste vnímala rozhodnutí vašeho manžela, že dokončení alba svěří do rukou Davida?

Já jsem viděla, jak se jejich vztah vyvíjel z otcovsko-synovského po partnersko-pracovní, takže mě  to nepřekvapilo. I když po Mekyho odchodu jsem měla obavy, aby to David zvládl. Ale v tom mě potěšil i překvapil, jak sebevědomě to dal.

Podílela jste se také na albu? Radila jste v něčem Davidovi?

David se se mnou radil, i když ze začátku jsem mu musela vysvětlit, že i Meky se se mnou často radil a že to není, že bych mu do toho kecala, ale jednoduše víc hlav, víc rozumu. Také jsem některé věci znala z mnoha předchozích nahrávání a posuzování například mixáží, tak jsem přispěla nějakou informací nebo organizačně.”

Jaká píseň z nového alba se nejvíce dotkla vašeho srdce?

“Moje oblíbená je skladba Naivná. Má pro mě skoro dojemný text a nostalgickou atmosféru.”

Co byste vzkázala fanouškům Mekyho, kteří se na nové album určitě už moc těší?

Fanouškům především musím poděkovat , jak nás v této těžké situaci podrželi a dávali nám všemožně najevo svojí podporu. Věřím , že je také potěšíme a že se potkáme na podzimních koncertech Tribute to Miro Žbirka 70.”


Celebrity - další články

Doporučujeme