Dům autora Pána prstenů je na prodej! Fanoušci z něj chtějí udělat netradiční muzeum

8. prosince 2020·Celebrity·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Tolkienův dům (Foto: ČTK)

Dům v Oxfordu, ve kterém sedmnáct let žil britský spisovatel John Ronald Reuel Tolkien, je na prodej. Koupit by jej chtěli fanoušci Pána prstenů, Hobita a dalších Tolkienových děl, kteří mají v plánu změnit usedlost na muzeum, informovala o tom agentura AFP. Jejich crowdfundingovou sbírku podpořili i Ian McKellen či Martin Freeman, kteří si zahráli v adaptacích Tolkienových knih.

Skupina milovníků Tolkienova díla založila takzvaný Projekt Northmoor, který je pojmenovaný podle oxfordské ulice, v níž spisovatelův dům stojí. Cílem je nasbírat za tři měsíce 4,5 milionu liber (132,2 milionu Kč), za které by bylo možné dům koupit a zrekonstruovat do podoby, “kterou by Tolkien poznal”. Pokud by se podařilo získat ještě dalších 200.000 liber, postavili by organizátoři sbírky “na konci zahrady hobití dům”.

Kreativní dům s příjemnou atmosférou

Ve zrekonstruovaném domě by chtěli členové Projektu Northmoor organizovat čtení a další kulturní akce. Jejich cílem je vytvořit kreativní dům, který by nebyl jen “suchým muzeem”.

Zakladatelka projektu, spisovatelka Julia Goldingová, vyjednala se současným majitelem lhůtu tří měsíců, během které nenabídne dům jinému kupci. Autorka si je přitom vědoma, že nebude lehké vybrat během tak krátké doby tak velkou částku. “Ale stačí se jen podívat na Frodovu a Samovu cestu z Roklinky k Hoře osudu, která trvala stejně dlouho a která je nám vzorem, že to můžeme také zvládnout,” uvedla Goldingová s odkazem na zápletku Tolkienovy ságy Pán prstenů.

Projekt na videu zveřejněném na jeho stránkách podpořila řada osobností, včetně herců Iana McKellena, který hrál ve filmech podle Tolkienovy předlohy čaroděje Gandalfa, Martina Freemana, který ztvárnil v trilogii Hobit Bilba Pytlíka, či Johna Rhyse-Daviese, který si zahrál trpaslíka Gimliho. V odkazu na první díl Tolkienovy série Pán prstenů: Společenstvo prstenu apeloval McKellen na spisovatelovy fanoušky, aby se stali členy “společenstva dárců”.

J. R. R. Tolkien se do domu v ulici Northmoor Road 20 v Oxfordu nastěhoval s rodinou v roce 1930. Žil v něm až do roku 1947 a napsal v něm svá nejznámější díla: Pána prstenů a Hobita.

Celebrity - další články

Doporučujeme