Gagarin před 55 lety obletěl zemi! Legenda opředená mýty

12. dubna 2016·Celebrity·Redakce

Jurij Alexejevič Gagarin patří dodnes k nejváženějším Rusům. 12. dubna 1961 obletěl ve vesmírné lodi Vostok jako první člověk Zemi.

Jak to tak u legend bývá, jsou opředeny legendami a tajemstvími. 

Prvním člověkem ve vesmíru byl údajně Vladimir Iljušin (syn leteckého konstruktéra Iljušina). Na oběžnou dráhu se údajně vydal už 7. dubna, ale přistání se nepovedlo a on havaroval někde v Číně. Takže ho Sovětský svaz nemohl prezentovat jako hrdinu. 

Na řadu přišel další: Gagarin. I když se šeptalo, že jedničkou měl být German Štěpanovič Titov. Komunisté se údajně báli jeho křestního jména. German znamená totiž Němec. Kdo ví, jak to bylo. V každém případě se Titov vydal do vesmíru v srpnu 1961 v kosmické lodi Vostok 2 a obletěl 17x Zemi.

Říká se, že Gagarin dokonce ve vesmíru vůbec neletěl. Na spoustu nesrovnalostí upozornil ve své knize Gagarin a kosmická loď (1990) maďarský spisovatel Isván Nemere:

Gagarin na první tiskové konferenci četl odpovědi z papíru

– na otázku, co viděl z oběžné dráhy, odpověděl, že  z výšky 100 km rozeznal vesnice a železniční koleje (ale no tak!)

Experti mu to nevěřili. Vymyšlený příběh údajně Gagarina tížil natolik, že neustále psal na nejvyšší orgány stížnosti. V roce 1964 ho údajně nechal Brežněv zavřít do blázince. Tam prý žil Gagarin až do roku 1990. Takže by měla být vymyšlená i jeho smrt v březnu 1968.

Nicméně je oficiální datum Gagarinovy smrti stanoveno na 27. březen 1968. V ten den se kosmonaut zřítil při testovacím letu nové stíhačky MiG-15. Příčiny pádu letadla nejsou dodnes jasné. Legenda ale říká, že Gagarin zahynul při obletu Měsíce. I když sovětští představitelé prý rozhodli, že se Gagarin do vesmíru už podívat nesmí. Pořádně zamotané, co?

Mladší bratr Gagarina Boris tvrdil, že nešlo o nehodu, ale o spiknutí. Prý za vším stál Brežněv a nechal Gagarina odstranit. To Boris tvrdil celých osm let. Pak se za podivných okolností oběsil. 

Co se doopravdy před 55 lety stalo? Skutečně letěl ve Vostoku Gagarin a obletěl Zemi? Nebo to celé byla pohádka, kterou jsme se ve škole kdysi  učili?

Přiblížil obyčejným lidem tajemství vesmíru. Jiří Grygar slaví 80!

NASA ode dneška hledá nové astronauty! Co musíte splňovat?

FOTO: Selfie z vesmíru! Vyfotil jej první britský astronaut

 

Celebrity - další články

Doporučujeme