Jaká je budoucnost monarchie? Usmíření Williama a Harryho je v nedohlednu

12. února 2024·Celebrity·Redakce

Kate Middleton a princ William. (Zdroj: Profimedia)

Rok 2024 je pro britskou královskou rodinu spíše hodně tmavý. Náročnou operaci absolvovala princezna Kate, minulý týden zase Buckinghamský palác oznámil, že král Karel III. trpí rakovinou. Veškerá tíha je tak v tuhle chvíli na následníkovi trůnu princi Williamovi. I když do Británie přijel jeho bratr princ Harry, tak to na dojemné rodinné usmíření moc nevypadá.

O tom, že je s králem Karlem III. něco v nepořádku, veřejnost tušila. Panovník musel na vyšetření prostaty, které ale odhalilo jinou formu rakoviny. O jaký typ se jedná ale Buckinghamský palác zatím mlčí. Jako první se o nepříjemné novince dozvěděli synové Karla – William a Harry. Druhý jmenovaný tak ihned nasedl do letadla a z USA přiletěl svého otce podpořit do Británie. “Že by se konečně usmířili?”, ptal se celý svět.

Omyl. Harry strávil v letadle 11 hodin, s otcem ale byl zhruba 45 minut. Některá britská média dokonce uvádějí, že spolu strávili jen zhruba půl hodiny. A s Williamem? S tím se nepotkal vůbec. Harry svého otce viděl osobně naposledy před skoro rokem na jeho korunovaci a také se jednalo o velmi rychlé setkání. Odmítl pozvání na čaj a vrátil se domů. Stejně tak jako nyní. Přespal v hotelu a pak se okamžitě vrátil do Kalifornie. Neviděl se nejen s Williamem, ale ani s nemocnou švagrovou. A o čem si povídal s otcem, také jen těžko odhadovat.

Otázkou také zůstává, zda se Harry pokusil se starším bratrem vidět. William je na něj totiž stále naštvaný za jeho slovní napadání královské rodiny, obviňování z rasismu a další urážky, které se měly týkat i princezny Kate. Nechce se s ním potkat, a pokud se stane králem, tak Harry si cestu do rodiny už zřejmě definitivně zavře. I když si celý svět přeje smíření, komentátoři to spíše vylučují. A to i přesto, že král byl připraven na nějaké ústupky, pokud jeho mladší syn přiveze do Británie prince Archieho a princeznu Lilibet. Ty totiž Karel ještě neviděl.

William teď na sebe musel převzít některé královské povinnosti. Třeba ve středu se ukázal na slavností večeři v Londýně, kde se objevil jako patron londýnské letecké ambulance. A poprvé se také vyjádřil ke smutným událostem, které jeho rodinu potkali. Rád bych využil této příležitosti, abych vám poděkoval za milá poselství podpory pro Catherine a pro mého otce, zejména v posledních dnech. Znamená to pro nás všechny velmi mnoho,“ řekl princ a dokonce přihodil i jeden vtípek. „Je fér říci, že posledních několik týdnů bylo zaměřeno spíše lékařsky. Tak jsem si řekl, že přijdu na leteckou záchranku, abych od toho všeho utekl, “ žertoval. 

View this post on Instagram

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

Jeho role není v posledních dnech vůbec jednoduchá. Nejenže musí plnit královské povinnosti, ale po boku mu nestojí jeho věrná manželka. Ta bude minimálně do Velikonoc v domácím léčení. Princ se o ni a jejich tři děti tak musí starat. I tak to ale zatím vypadá, že svou roli budoucího krále a manžela zvládá na výbornou. Potřebujeme, aby byl král v pořádku, na Williama ještě nejsme připraveni. Zároveň je každým dnem stále více zřejmé, že pozice prince jako následníka trůnu sílí. Nyní se k němu upínají zraky celého světa. Je tím pevným bodem, který může vyvést britskou královskou rodinu z krize. A svou roli zvládá velmi dobře,” píše Daily Mail. 

Celebrity - další články

Doporučujeme