Jana Plodková: Nikdy jsem se nedostala do bodu, kdy by mě práce rozčilovala. Po covidu si jí ale více vážím

2. prosince 2022·Celebrity·Barbora Turková

Jana Plodková (Zdroj: Profimedia)

Vánoční příběh, Ostrov nebo Němá tajemství. Herečka Jana Plodková jde z role do role. Jak si užívá Štědrý den a jaké bylo natáčení Vánočního příběhu? A potkala se s francouzskou hereckou legendou Pierra Richarda. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Místo klidného předvánočního času je herečka Jana Plodková naplno zaměstnaná natáčením nového filmu Láska pro samouky podle knihy Barbory Šťastné. „Točí to Jitka Rudolfová, moje oblíbená režisérka a došlo ke změně obsazení. Vypadla jedna herečka, takže z malé role mám docela velkou. Musím říct, že mám docela fofr,” směje se Plodková. Objeví se i v novém snímku Ireny Pavláskové Vánoční příběh, který měl mít premiéru už před rokem. Kvůli covidu a dalším věcem se producenti rozhodli premiéru posunout o rok. „Točili jsme to před dvěma lety, a abych se přiznala, tak všechny podrobnosti už nevím. Mikropříběh mojí postavy a postavy mého manžela, kterého hraje Hynek Čermák si ještě pamatuji. Nejvíc si ale vybavím sníh sníh, Tanvald a to, že jsem měla půjčené sáňky a mohla jsem sáňkovat, když jsem netočila,” vzpomíná s úsměvem herečka.

Kromě premiéry Vánočního příběhu čeká Plodkovou ještě premiéra filmu Ostrov, která je naplánovaná na únor. A během roku 2023 i představení snímku Němá tajemství. „V Divadle na Zábradlí jsem se domluvili, že budu zkoušet až na konci sezóny. Jinak hraji, když to na mě zrovna vyjde. Teď zrovna mají premiéru, tak věřím, že to dopadne dobře,” říká. Snímek Vánoční příběh má skvělé obsazení, objevuje se v něm například Jiřina Bohdalová, Karel Roden, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Hynek Čermák nebo právě Jana Plodková. Sama herečka se ale potkala jen s Čermákem, Janem Nedbalem a Sarou Sandevou. „S těmi ostatními se asi potkáme až na premiéře. Vůbec nevím, jak hráli a jaký byl jejich příběh. O to více se těším na premiéru,” dodává. Nepotkala tak ani francouzského herce Pierra Richarda.

Čas je nejdražší komodita

Štědrý den má spojený s dětstvím. „Rodiči mi vždycky udělali kakao, dali mi vánočku a já koukala na pohádky. Kakao mám i teď, vánočku mi peče ségra, stejně jako cukroví. Když jsem v Praze, tak se potkáme s přáteli na Kampě a pak směřujeme domů. Dělám kuřecí řízek a telecí řízek, protože smaženého kapra nejíme a bramborovou kaši. Čekají nás návštěvy u rodičů, kde máme už tu klasiku,” popisuje Plodková a přiznává, že skoro po třech letech covidu si začala více vážit své práce. „Nedostala jsem se nikdy do bodu, že by mě práce rozčilovala. Ale byl tam pracovní stereotyp a díky situaci, která nastala, přistupuju ke každé práci tak, že jsem za ní ráda. Říkám si to nahlas, je to pro mě důležité,” vysvětluje Plodková.

Co čeká herečku v následujícím roce, ještě neví ani ona sama. „V divadle budu mít v květnu jednu inscenaci. Jinak ale nevím. Občas se objeví někdo, kdo zavolá, že mě chce rovnou obsadit, ale jinak chodím na konkurzy. Nikdy nevím, co bude. Někdy přijde i zahraniční nabídka. Zatím mi vyšel jeden projekt, pro HBO jsem točila film Oslo a byla to pro mě mimořádná zkušenost. Beru to tak, že co přijde, přijde, a když to nepřijde, tak to tak nemělo být,” říká herečka. Výhodou natáčení zahraničního bylo to, že měli více finančních prostředků a tudíž i více času. „Čas je nejdražší komodita. Stačí třeba i dvě klapky, ale příprava je tam velmi důležitá. Měli jsem čas to nazkoušet, což je hrozně uklidňující, protože čas vám dá mnoho. Když je to takhle nazkoušený, tak vám stačí dvě klapky a jede se dál. Tenhle princip práce mi vyhovoval,” uzavírá Jana Plodková, jejíchž snem je procestovat celý svět. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

 


Celebrity - další články

Doporučujeme