Kdo je dnešní oslavenec Tim Burton? Co jste o něm nevěděli a jaké jsou jeho nejlepší filmy?

25. srpna 2022·Celebrity·Redakce

Tim Burton. (Foto: Shutterstock)

Když se podíváte na jedno ze dvou zpracování jeho filmu Frankenweenie, můžete si udělat celkem jasnou představu, kde a jak malý Tim vyrůstal. Narodil se 25. srpna roku 1958 v Kalifornii a prostředím svého dětství se nechal při tvorbě tohoto filmu inspirovat. Postava malého Viktora ale není jediná, kterou Tim ztotožnil se sebou samým. Do většiny z jeho hlavních hrdinů vložil něco ze sebe a vytvářel si příšery, se kterými se kamarádil. Přinášíme vám nahlédnutí do jeho života a jeho tvorby.

Ačkoliv prostředí a dům, ve kterém vyrůstal, by se na něj mohl zdát až příliš normální, jeho současný domov popisuje jako dům ze starého hororu. Často říkával, že jako dítě považoval realitu běžného života (rodiče, škola, snídaně…) za mnohem děsivější, než všelijaké příšery. Obecně lidi děsí hororové postavy a monstra. Tim se k nim běhal schovávat, aby uprchl od toho, co děsilo jeho. Jeho rodina a realita. Proto se právě příšery často stávaly hlavními hrdiny jeho příběhů.

View this post on Instagram

A post shared by Tim Burton (@timburton)

Svůj specifický výtvarný rukopis získal díky zjevení, které zažil ještě na umělecké škole. Měli na farmářském trhu kreslit lidi. Seděl tam a byl frustrovaný, protože se snažil kreslit tak, jak mu říkali. Najednou se to v něm zlomilo a on měl pocit, že je na drogách a jeho mysl se rozšířila úplně jiným směrem než doposud. Od té chvíle kreslil jinak.

I po čtyřiceti letech jeho práce za kamerou, se mu podařilo udržet si konzistentní základní emoční proud, jemná rovnováha smutku, humoru a hrůzy, která odpovídá jeho oku pro gotickou krásu a mýtický surrealismus.

Co jste o Timu Burtonovi nevěděli

  • Několik jeho filmů je založeno na kresbách, které vytvořil už jako dítě. Je normální, že malé děti kreslí příšery, kterých se bojí. Malý Tim je však kreslil jako své kamarády. Patří k nim například právě Střihoruký Edward nebo Jack Skellington z Ukradených Vánoc.
  • Díky svému kreslířskému talentu dostal práci hned ze začátku jeho kariéry u Disneyho jako animátor. Stvořil pohádku Liška a pes, což ho šíleně nebavilo. Normálně by nejspíš dostal padáka, ale všem se jeho ojedinělý styl kreslení tak líbil, že dostal příležitost natočit ve spolupráci s Disney krátký animovaný film Vincent, kterým vzdává poctu jeho oblíbenému Vincent Priceovi.
  • Tim má fobii z šimpanzů. Což je vcelku ironie, když v roce 2001 režíroval Planetu opic. Ze svého handicapu však udělal přednost a díky jeho strachu z těchto lidoopů se zlá postava Tima Rotha stala jednou z nejdivočejších ve filmu.
  • Tim se svojí bývalou partnerkou Helenou Bonham Carter, se kterou má dvě děti, žili v oddělených domech, i když byli partnery. Důvodem prý bylo, že Tim nesnesitelně chrápal a odmítal jít na operaci, která by ho chrápání zbavila. Žili tedy spolu, ale přesto odděleně.
  • Snímek Mrtvá nevěsta napsal Tim přímo na míru Heleně Bonham Carter.
  • Před tím, než zrežíroval úspěšný film Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, viděl ho třikrát jako muzikál na Broadwayi.
  • A Tim Burton je dyslektik.

Mrkněte se na sestřih jeho filmů, ve kterých se kloubí tajemno a strach s pohádkovým kouzlem


Celebrity - další články

Doporučujeme