Krutý osud autora oblíbeného českého vánočního hitu! Co ho trápilo?

20. prosince 2015·Celebrity·Redakce

Mezi nejoblíbenější česká vánoční hudební díla právem patří Česká mše vánoční. Prostě Rybovka! Zpěvná melodie, veselý text. Jak dopadl její autor?

Českou mši vánoční napsal Jakub Šimon Jan Ryba v roce 1796. Od té doby nám dělá o Vánocích radost. 

Jan Jakub Ryba (jméno Šimon neužíval) se narodil 26. 10. 1765. Od malička byl hudebně nadaný, zpíval v kostelním sboru, naučil se hrát na klavír.

Měl štěstí, že mu jeho strýc umožnil klasické vzdělání na gymnáziu v Praze, kde se naučí hrát na violoncello a spolu s třídním profesorem a spolužáky založí kvartet. Ryba slaví první úspěchy: skládá kvarteta, klavírní sonáty, serenády, německé tance. A vše velice obratně prodává. Jak bychom řekli dneska: měl dobře našlápnuto! 

Bohužel se musí vrátit na žádost otce do západočeského Nepomuku, kde se uvolnilo učitelské místo. A tatínkům se tenkrát neodmlouvalo. Nakonec zakotví jako učitel v Rožmitále pod Třemšínem, kde se v roce 1790 také ožení.

S manželkou Annou  mají dohromady 13 dětí, ale jen 7 se jich dožilo dospělosti. 

Ryba je produktivním skladatelem a propagátorem českého jazyka. Na svou dobu skutečně osvícený člověk. Bohužel z toho rodinný rozpočet nijak neprofituje. Rodina se potýká se skutečnou chudobou, nedostatkem jídla. Po rakouském bankrotu v roce 1811 se jeich situace ještě zhoršuje. 

Konečné rozhodnutí

Geniální Jan Jakub Ryba vedl nerovný boj dlouho. Až se na jaře 1815 rozhodl naplnit radu jeho milovaného filozofa Seneca: “Ptáš se, která cesta vede ke svobodě? Je to kterákoli žíla v tvém těle.”

Ryba si v lese podřízl krk břitvou. Zemřel 8. 4. 1815.

Až letos uslyšíte Rybovku, poděkujte za včechno hezké, co jste letos prožili. A běžte třeba na půlnoční!

Celebrity - další články

Doporučujeme