Marek Eben slaví 66. narozeniny. Pečuje o nemocnou ženu a miluje ho celý národ

19. prosince 2023·Celebrity·Redakce

Marek Eben (Zdroj: Česká televize, StarDance, foto Mikuláš Křepelka)

Do povědomí se nám zapsal nejen jako skvělý a vždy vtipný moderátor taneční soutěže StarDance, ale i jako výborný herec. Marek Eben je ztělesnění gentlemana a není se čemu divit, že je neskutečně oblíbený a populární. A 18. prosince oslavil 66. narozeniny.

Na první pohled působí Marek Eben, že je neustále veselý, pozitivní a dobře naladěný. Moderátor a herec prožil ale spoustu životních zkoušek, které ho zocelily, ale na zem nesrazily. Všechno se točí okolo jeho manželky Markéty Fišerové, která v roce 1986 prodělala mrtvici. Pár se vzal v roce 1982 a Fišerová byla považována za velký herecký talent. Zahrála si třeba v seriálech My všichni školou povinní, Třetí patro nebo v pohádce O štěstí a kráse.

Sám Eben přiznal, že nikdy nechápal, jak se krásné herečce mohl líbit zrovna on. Seznámili se na konzervatoři, kam ona chodila o dva roky níže. Kupodivu uháněla ona mě, a já se jí docela bál. Byla to taková sopka a nevěděl jsem, jak by to s mojí tichou povahou šlo dohromady. Ale líbila se mi hrozně. Založil jsem si tehdy kapelu a vzal si ji jako zpěvačku,“ vzpomínal Eben. Láska byla oboustranná.

Markéta ale bohužel trpěla spoustou zdravotních potížích. Po přechozené chřipce dostala zánět srdečního svalu, měla tuberkulózní nález na plicích. Dokonce byla těhotná, ale dcerka se narodila v sedmém měsíci a za několik dní zemřela. Manželé byli zdrcení a o další dítě se nepokoušeli. A později už ani nemohli. Když bylo Markétě přesně 26 let, postihla ji mrtvice.

Herečka ochrnula a doživotně skončila na vozíku. Dívala se na televizi, obraz se jí začal podivně mlžit a najednou ji tak silně rozbolela hlava, až křičela bolestí. Pak upadla do bezvědomí a probrala se až za sedm neděl. Mozková příhoda, ucpaná céva, příčina neznámá,“ popsala herečka Světlana Nálepková v knize Světlana – Na houpacím koni.

Doktoři Fišerové nedávali moc šancí. Odvezl jsem ji do nemocnice s tím, že něco špatného snědla, a druhý den ráno mi řekli, že je v bezvědomí a pravděpodobně to nepřežije,“ vzpomínal na osudný den sám moderátor. Herečka byla ochrnutá v obličeji i na celém těle, byla bílá, půl roku za ni musely dýchat umělé plíce, podstoupila několik rehabilitací, aby se naučila trochu pohybovat.

V tu dobu k ní Eben nechtěl nikoho pouštět a staral se o ni sám. Pečoval o ni, pořídil jí kolečkové křeslo. Byla to ale ona, kdo ho držel nad vodou a dávala mu potřebnou energii. Ze své schoulené polohy v kolečkovém křesle se pořád směje. Je to ona, která tahá Marka z depresí, je to ona, která si nepřipouští žádné špatné nálady a ukazuje nám smysl a radosti bytí,“ tvrdí Nálepková.

Celebrity - další články

Doporučujeme