Marilyn Monroe zemřela před 60 lety. Byla její smrt náhodou nebo vraždou?

5. srpna 2022·Celebrity·Barbora Turková

Marilyn Monroe. (Zdroj: Profimedia)

Co se tehdy 4. srpna 1962 opravdu stalo? Ten den byla nalezena mrtvá sex bomba, herečka a zpěvačka Marilyn Monroe. I 60 let po její smrti zůstává stále záhadou, co se opravdu stalo a jaká byla příčina smrti slavné krásky. Nyní se ale objevily nové důkazy. Informaci přinesl nový dokument Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky.

Na to, jak moc Marilyn Monroe byla známou, vedla poměrně skromný život. To dokazuje i nový dokument z letošního roku s názvem Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky. Ten se zabývá podrobnostmi o její smrti, okolo které stále i po 60. letech existuje mnoho nezodpovězených otázek. Prostřednictvím dosud neznámých a nezveřejněných rozhovorů s hereččinými přáteli a známými dokument zpochybňuje všeobecně známý příběh její smrti. Přináší nové informace a ukazuje, co se ten den opravdu mohlo stát.

V časných ranních hodinách byla Marilyn Monroe nalezena 5. srpna 1962 mrtvá ve svém domě v Los Anglese. Deník Los Angles Time tehdy uvedl, že příčinou smrti bylo předávkování prášky na spaní. Reportéři z The New York Times napsali, že herečka odešla okolo osmé večerní do své ložnice a v noci byla nalezena „nahá, ležící tváří dolů na posteli a svírající v ruce telefonní sluchátko“. Hospodyně řekla, že si začala dělat starosti, protože její šéfová nereagovala na klepání. Viděla, že v 3.25 se rozsvítila světla v ložnici, ale dveře byly zamčené. Zavolala prý proto Marilynina psychiatra Ralpha Greensona, který přijel do domu a rozbil okno, aby se dostal dovnitř.

Marylin Monroe (Zdroj: ČTK)

Ten ji našel bez známek života a zavolal dalšího lékaře. Ten ji prohlásil za mrtvou, ale policii kontaktoval až ve 4.20 ráno. Lékaři to odůvodnili tím, že se potřebovali dostat do jejího studia. Dokument vyvolává pochybnosti o tom s kým a kde byla herečka poslední den života. Naznačuje, že možná zemřela cestou v sanitce do nemocnice. Podle majitele záchranné služby byla v kómatu, ale žila, když přijela sanitka a odvezla ji do nemocnice.

Nicméně ale existuje fotografie jejího těla, což všechno zamotává. „To, co jsem se dozvěděl, byly informace, které zcela změnily to, co jsme si mysleli, že víme o její záhadné smrti,“ říká v dokumentu jeho autor Anthony Summers. Měnící se příběh podle něj „naznačuje, že okolnosti jejího úmrtí byly utajeny“. Marilyn měla prý vztah s Robertem F. Kennedym i prezidentem J.F. Kennedym. Zajímavým poznatkem je, že oba dva se v den její smrti nacházeli u ní.

Robert prý s ní mohl být v kontaktu v době její smrti a zpoždění a změny v harmonogramu mu pomohly zmizet z města. To, že byl s ní tvrdila i Marilynina hospodyně. „Bobby Kennedy jí v noc její smrti volal z domu (své sestry). Řekla mu: “Neobtěžuj mě, nech mě být, nepleť se mi do života.‘ Byla to velmi prudká hádka. ‚Cítím, jako byste si mě předávali. Cítím se využívaná, cítím se jako kus masa,‘“ říká v dokumentu soukromý detektiv Fred Otash.

Objevuje se informace o tom, že se bratrové Kennedy podíleli na utajení Marilyniny smrti a jméno Roberta s herečkou neměl být vůbec spojován. Teorií je více, ale je jisté, že veřejnost se neměla dozvědět, že Robert byl s Marylin v den její smrti. Oficiálně se uvádí, že Marilyn zemřela na předávkování. Pitevní zpráva podle časopisu People uvádí, že zemřela na akutní kombinovanou otravu léky. Vyšetřovatelé sice u postele nalezli lahvičku s prášky, ale ne vodu, kterou by je zapila. Ani v jejím žaludku se nenašly stopy pilulek.

Marylin Monroe (Zdroj: Profimedia)

Podle soudního patologa Cyrila Wechta mohly být drogy aplikovány injekčně. Koroner údajně také odebral vzorky z Marilynina žaludku a tenkého střeva a požádal toxikologa, aby na nich provedl testy, které však z neznámých důvodů nakonec nikdy nebyly provedeny. I po 60 letech zůstává smrt symbolu 50. let tajemstvím. Dokument tak v důsledku vyvolává více otázek, než odpovědí.

Celebrity - další články

Doporučujeme