Miss Universe se stala Indka Harnáz Sandhu. Některé země soutěž bojktovaly kvůli politice

14. prosince 2021·Celebrity·Barbora Turková

Harnáz Sandhu (Zdroj: ČTK)

Pandemická a politická situace se bohužel dotkla i světové soutěže krásy Miss Universe. Tou se nakonec v izraelském městě Ejlat stala Indka Harnáz Sandhu. Několik zemí se snažilo předem účastnice ovlivnit a naléhaly na to, aby vyjádřily nesouhlas s izraelskou politikou vůči Palestincům.

Z muslimských států, které udržují úzké kontakty s Palestinci, nakonec soutěž krásy bojktovala jen Malaisie, a to ještě s odvoláním na složitou epidemickou situaci. Svou kandidátku odrazovala také Jihoafreická republika. Její vyslankyně Lalela Mswane ale nakonec odletěla, přestože země její účast nepodpořila. Nakonec si došla pro třetí místo, na druhém místě skončila dívka z Paraguaye Nadia Ferreir.

Nedělní program se protáhl až do pondělních ranních hodin a korunku nové Miss Universe předávala dosavadní vládkyně Mexičanka Andrea Mazae. Ta v listopadu vyzývala kandidátky k tomu, aby se vykašlaly na politiku a na soutěž odletěly. Soutěž se v Izraeli konala vůbec poprvé a Sara Salansky z izraelského ministerstva cestovního ruchu řekla, že její země byla vybraná jako pořadatel díky svému úspěšnému vakcinačnímu programu proti koronaviru.

Ještě na poslední chvíli mohla soutěž ohrozit nová varianta koronaviru omikron, která se objevila krátce před termínem konání a kvůli které Izrael zavřel cizincům opět své hranice. Většina účastnic Miss Universe ale v tu dobu už v Izraeli byla. Francouzka Clemence Botin přijela s velkým předstihem, ale po příjezdu měla pozitivní test. Po desetidenní karanténě a negativní testu mohla soutěžit.

Nedělní program moderoval americký konferenciér Steve Harvey. Finále se protáhlo do ranních hodin, aby se dostala do amerických televizích ve sledovaném času. Ve 170 zemí soutěž mohlo sledovat až 600 milionů diváků. Češka Karolína Kokešová bojovala jako lvice, ale do TOP 16 se nakonec nedostala. Všeobecně nemají dívky z Evropy na soutěži moc štěstí. Letos se do TOP 16 dostala jen Francouzka a Angličanka.


Celebrity - další články

Doporučujeme