Na narozeniny Karla Gotta (†80) dostali fanoušci nečekaný dárek. Mistr promluvil pomocí umělé inteligence

15. července 2023·Celebrity·Redakce

Karel Gott (Zdroj: Profimedia)

Karel Gott (†80) by 14. července oslavil 84. narozeniny. Fanouškům samozřejmě velmi chybí, ti se ale dočkali nečekaného dárku. Zpěvák ještě před svou smrtí napsal knihu Má cesta za štěstím, která se nyní dočkala i audioknihy. A v ní je slyšet i Mistrův hlas.

Ve spolupráci s Českým rozhlasem představila vdova po Gottovi Ivana Gottová audioknihu Má cesta za štěstím. Právě díky tomuto projektu mohou fanoušci opět slyšet Mistrův hlas. Může za to moderní technologie, především umělá inteligence, která zpěvákův hlas obnovila. „Už jsem několikrát zmínila, že byl Karel podporovatelem moderních technologií a inovací. S Českým rozhlasem ho pojilo pevné přátelství, tak by určitě tento projekt podpořil,“ uvedla na premiéře projektu Karel Gott navždy vdova Ivana Gottová.

View this post on Instagram

A post shared by Český rozhlas (@ceskyrozhlas)

Umělá inteligence dobývá svět, v Česku je to poprvé, kdy vytvořený hlas mluví právě díky AI. Navíc je zapojen do literárního díla. „Cítím úlevu, že se nám to podařil dotáhnout do konce a je to kvalitní,“ říká ředitel programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček a dodává, že zároveň je napjatý, jak výsledek veřejnost přijme. „Byla to velká výzva. Hlas Karla Gotta tady znají všichni. Jeden z nápadů byl představit Český rozhlas jako instituci s velkou historií, která se ale nebojí využít moderní technologie,“ říká kreativní producent Českého rozhlasu Lukáš Sapík.

Gott je slyšet v nahrávce hned na začátku.Od začátku jsem si přál, aby text byl čtivý, takřka beletristický. Chtěl jsem k vám, čtenářkám a čtenářům, být co nejupřímnější. A také uvést konečně některé věci na pravou míru. Někteří aktéři z mé knihy mohou tvrdit, že to přece bylo jinak. Já si to pamatuji takto. Po svém,“ říká Gott v nahrávce. Kromě umělé inteligence načetl knihu i herec Igor Bareš. K poslechu je od 14. července na ČRO Dvojka.

Poslechněte si níže hlas Karla Gotta pomocí umělé inteligence.

Celebrity - další články

Doporučujeme