Nechceme, aby se Charles stal králem. Ve Walesu vznikla anti-královská kampaň

27. září 2021·Celebrity·Barbora Turková

Král Karel III. (Foto: Shutterstock)

Na několika místech ve Walesu se v posledních dnech objevily plakáty vymezující se proti nástupci britského trůnu Charlesovi, princi z Walesu. Za akcí stojí republikáni, kteří požadují, aby po smrti královny Alžběty II. byla monarchie zrušena. Informaci přinesla BBC.

Skončí po smrti královny Alžběty II. monarchie? Podle republikánů ve Walesu je to prý jediná cesta. “Wales prince nepotřebuje,” spatřili lidé na billboardech v Cardiffu, Swansea a Aberdare. Slogan je napsaný v angličtině a v velšském jazyce na typicky zeleném pozadí.

Plakáty nechali natisknout aktivisté protimonarchistické organizace Republika, která se zapojila do širší kampaně s názvem „EndTheMonarchy”, tedy “Skončeme s monarchií“. Na akci vybrali od dárců zhruba 741 tisíc korun. Nicméně se proti tomu ohradili političtí představitelé, kteří ve Walesu reprezentují marginální proud.

Lídr konzervativců Andrew Daviese tvrdí, že 70% Velšanů si přeje, aby titul krále přešel rovnou na Charlesova syna, prince Williama. “Královská rodina je ve Walesu velmi oblíbená, protože její existence zaručuje stabilitu ve Spojeném království. Navíc jsou skvělými ambasadory naší země,” řekl Davies pro BBC. Anti-královská kampaň tak prý vůbec neodráží veřejné mínění.

Podobné plakáty se objevily  ve Skotsku, ale s podobiznou vévody z Yorku, prince Andrewa. U něj je to nicméně pochopitelnější, protože je zapleten do sexuální kauzy ohledně finančníka Jeffreyho Epsteina. “Nikdo by neměl být nad zákonem,” píše se u “jeho” sloganu.

Celebrity - další články

Doporučujeme