Nejslavnější scéna oscarových Ostře sledovaných vlaků: Otec ho za ni chtěl zmlátit do bezvědomí

17. října 2022·Celebrity·Redakce

Josef Somr Foto: MFDNES – Petr Lemberk/ Profimedia

Když si vzpomenete na film Ostře sledované vlaky, jistě se vám jako první vybaví lechtivá scéna, kdy Josef Somr jako výpravčí Hubička orazítkuje holé pozadí své herecké kolegyně. Málokdo ale ví, že právě Josef měl kvůli této scéně doma celkem peklo. Celé jeho dětství bylo kvůli přísnému a konzervativnímu otci náročné. Rozvyprávěl se o tom v knize Křehké vztahy.

Mohlo by se zdát, že měl zesnulý herec Josef Somr krásné dětství, protože ho prožil na jižní Moravě. Jeho otec byl ale velice přísný a konzervativní, takže jeho dětství rozhodně nebylo lehké. “Tatíčka jsem znal jako nesmírně pracovitého, tam nebyla ani vteřina, natož minuta či hodina, aby nebyla vyplněna nějakou prací, na poli, na dráze. Neznal klid, jen pohyb a činnost, a totéž vyžadoval od okolí, rozpovídal se před několika lety herec Zuzaně Maléřové pro knihu Křehké vztahy.

Výjimka nebyla ani on, ani jeho maminka. “To byl moment, který mně snad nejvíc vadil, on to vyžadoval tvrdě i na naší nemocné mamičce. Všichni jsme věděli, že matka to nemůže unést, ale on byl svou cílevědomostí zaujatý a zaslepený,” vzpomínal herec.

Z Josefovy kariéry herce tedy rozhodně nadšený nebyl. A když vyšla na světlo ona lechtivá scéna z úspěšného českého filmu Ostře sledované vlaky, který dokonce získal Oscara, místo aby jeho rodiče cítili hrdost, tak se za syna styděli. “Přijel domů a cítil se tak uražený, tak ponížený, že málem zapomněl na to, že se nesmí fackovat. Bylo vidět, že by mě nejraději zmlátil do bezvědomí. Skutečně to neunesl, tvrdil, že něco takového by se na dráze, nebo jak se u nás říkalo, na štrece, nikdy nemohlo stát,” vyprávěl Josef.

Jeho maminka zase celou scénu studem oplakala. A mamička to proplakala, protože jí všichni dali najevo, že takové zhůvěřilosti, jaké jsem tam předváděl, se nedělají. Byl to také první film v životě, který viděla. Dovedete si představit, co to bylo pro ženu chodící každou neděli ve slováckých sukních do kostela?” vysvětloval herec, který v neděli odešel do hereckého nebe.


Celebrity - další články

Doporučujeme