Party roku? Britové se chystají na červnové oslavy výročí královny na trůnu

5. února 2022·Celebrity·Barbora Turková

Britská královská rodina (Zdroj: Shutterstock)

Už tuto neděli to bude přesně sedmdesát let od chvíle, kdy se do čela Velké Británie postavila královna Alžběta II. Právě 6. února 1952 totiž zemřel její otec, král Jiří VI. a tehdy pětadvacetiletá panovnice musela převzít vládu nad britskými ostrovy i tehdy ještě obřím koloniálním impériem. Hlavní oslavy ale připadnou až na červen. Jak se země na oslavy chystá, informuje BBC.

Pro Brity je jejich královna Alžběta II. modlou, proto je jasné, že její výročí 70 let, co je na trůně, bude velkou oslavou. Hlavní oslavy budou až v červnu, kdy uplyne sedmdesát let od její korunovace. Britové nehodlají při oslavách nijak šetřit a dokonce chtějí překonat rekord. Lidé budou mít čtyřdenní volno a dočkají se spousty akcí. Vše se bude dít od 2. do 5. června. Jedna z nich má být podle BBC opravdu obrovská a do britské historie má vejít jako největší v dějinách ostrovního státu.

Její hlavní pořadatelé a celebrity, kteří tuto akci zaštítili, vyzvali lidi, aby v neděli 5. června uspořádali v ulicích svých měst pouliční party. “Hvězdy, které projekt podporují, doufají, že nastolí rekord největší party v dějinách. Bude to možné, ale jen pokud se zapojí více než deset milionů lidí,” shrnuje BBC.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Podle televize to ale rozhodně není nereálné číslo. „Oficiální čísla sice neexistují, ale odhady naznačují, že oslav po celém státě se v roce 2012, kdy královna slavila 60. výročí na trůnu, zúčastnilo zhruba 8,5 milionu lidí. Podle těchto odhadů různé pouliční party pořádané k oslavě svatby prince Charlese a lady Diany v roce 1981 navštívilo deset milionů lidí v celé zemi. Třeba královnino stříbrné výročí na trůnu v roce 1977 také vyvolalo vlnu pouličních oslav v celé Británií. Celkově těchto akcí byly tisíce, jen v Londýně šlo o čtyři tisíce,” upozorňuje BBC.

Podobné party ale nejsou v zemi nic výjimečného. Britové mohutně slavili už v roce 1919, kdy byl oslavován konec 1. světové války. Hlavní myšlenkou je kromě oslav královnina výročí také propojení lidí, které oddálila pandemie. “Chceme, aby v červnu co nejvíce lidí vyrazilo ven s přáteli a rodinami a užili si to. Vejde do historie, královna je naše historie a my to oslavíme,” vyzývají organizátoři.

Konkrétní podoba pouličních oslav bude záviset na pořadatelích a aktuální pandemické situaci. Už se ale ví, jak budou vypadat hlavní oslavy. Buckinghamský palác je zveřejnil před mnoha týdny. Po celý rok se budou konat různé oslavné akce, například výstavy, to hlavní se ale odehraje mezi čtvrtkem 2. června a nedělí 5. června. Ve čtvrtek 2. června vše odstartuje tradiční oslava narozenin královny, Trooping the Colour. Její hlavní částí je vojenská přehlídka v Londýně před Buckinghamským palácem, kterého se zúčastní 1 400 pochodujících vojáků, 200 koní a 400 hudebníků.

V průvodu je doplní členové královské rodiny. Vše zakončí tradiční přelet letounů Britského královského letectva, rodina je bude sledovat z balkonu Buckinghamského paláce. V pátek bude bohoslužba a v sobotu derby a platinový koncert, který bude vysílat BBC. Všechno vyvrcholí v neděli a v Londýně se odehraje obrovská oslava.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Artisté, tanečníci, hudebníci, ale také vojáci či dobrovolníci se zúčastní festivalu kreativity. Ten v sobě bude kombinovat pompu a ceremonie, ale také pouliční umění,” zmiňuje web britské královské rodiny. Součástí výročí budou také různé soutěže, tou nejvýraznější je soutěž o nejlepší pudink pro královnu. Nejen Britové, ale celý svět se tak musí připravit na obrovské oslavy.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme