Plnovous, doutník, čepice. Fidel Castro byl symbolem politiky i popkultury

26. listopadu 2016·Celebrity·Redakce

Fidel Castro nebyl jen politický vůdce. Byl symbolem své doby, který jste nemohli minout i když jste se o politiku nezajímali. Stal námětem pro spoustu umělců a některá fakta z jeho života jste možná ani netušili.

Typický plnovous

Plnovous začal nosit, když se jako mladý revolucionář skrýval v horách. Mělo to své praktické důvody: “Když si to spočítáte, tak holením strávíte tak 15 minut denně. A za rok už je to 5 tisíc minut!” prohlásil kdysi s tím, že chce svůj čas věnovat důležitějším aktivitám.

Kubánský doutník

Často byl zobrazován s havanským doutníkem v ústech. Pravda ale je, že kouřit přestal už v roce 1985 ze zdravotních důvodů. Dokonce jednou prohlásil: Nejlepší věc, kterou můžete udělat s krabicí doutníků, je dát ji svému nepříteli.” 

Dlouholetý lídr

Castro vládl Kubě dlouhých 49 let, za tu dobu se v USA vyměnilo 10 prezidentů! Byl třetím nejdéle vládnoucím světovým lídrem po britské královně a thajském králi. Vládu Kubě předal svému bratrovi v roce 2006 jen kvůli nemoci.

Nejdelší projevy

Castro drží rekord v nejdéle předneseném projevu v OSN. V září 1960 dokázal řečnit přesně 4 hodiny a 29 minut. Ovšem to ještě nic není oproti jeho projevu na komunistickém sjezdu Kuby v roce 1986, kde jeho projev trval neskutečných 7 hodin a 10 minut! Naproti tomu jak rád řečnil na veřejnosti, nesepsal během svého života mnoho publikací.  

Neprůstřelný vůdce

Podle všemožných spekulací Castro přežil přes 600 (!) pokusů o atentát! Nezabraly jedovaté pilulky, otrávené doutníky, vybuchují škeble, ani chemikáliemi napuštěné obleky. Castro vždy vyvázl a stavěl na tom také svoji gloriolu před kubánským lidem. Většinou mu o život měli usilovat agenti z americké CIA.

Rodina a děti

Oficiálně se ví o sedmi dětech. Nejstarší syn Fidel Castro Diaz-Balart, známý jako “Fidelito”, je jaderný vědec. Dcera Alina Fernandez se narodila mimo manželství a v roce 1993 uprchla jako turistka do USA a dodnes patřila v Miami k jeho největším kritikům. Dalších pět synů měl Castro s druhou manželkou. Nejmladší z nich, Antonio, pracuje jako lékař baseballové reprezentace.

Popularita doma i ve světě

O tom, jak velké popularity si užíval doma na Kubě, asi není třeba mluvit. Ovšem – Fidel – to byla značka, kterou znal celý svět a Castro se stal častým námětem pro umělce ze všech koutů planety. Zatímco ti pod nadvládou Sovětského svazu jej idealizovali, západní svět jej často použil do karikatur. Jeho postava se tak objevila v několika filmových parodiích nebo animovaných seriálech jako Simpsonovi nebo South Park.  

Celebrity - další články

Doporučujeme