Podlehl nemoci AIDS a zítra by slavil 65. Osud krasobruslaři Ondreji Nepelovi nepřál

20. ledna 2016·Celebrity·Redakce

Krasobruslařská legenda, olympijský vítěz z roku 1972, trojnásobný mistr světa a nejlepší sportovec Slovenska 20. století. To byl Ondrej Nepela.

Před 65 lety, 21. ledna 1951, se narodil slovenský krasobruslař Ondrej Nepela, olympijský vítěz z roku 1972 a trojnásobný mistr světa. Československému krasobruslení vládl od roku 1965 až do konce aktivní kariéry, poté působil jako trenér. Nepelův život však skončil záhy, v pouhých 38 letech. Osudným se mu 2. února 1989 staly následky nákazy virem HIV. Krasobruslař se stal jednou z prvních obětí AIDS mezi slavnými sportovci.

Bratislavský rodák v mládí obdivoval Karola Divína, který se na tamním stadionu stal mistrem Evropy. Nepely se brzy ujala vídeňská rodačka Hilda Múdra, která se stala jeho první a jedinou trenérkou. První velkou medaili získal budoucí špičkový krasobruslař v 15 letech doma v Bratislavě, byl jí evropský bronz.

V roce 1969 byl Nepela poprvé zlatý, na ME v Garmisch-Partenkirchenu, několik měsíců nato v americkém Colorado Springs vybojoval první světovou medaili – stříbrnou. V roce 1970 evropské zlato i světové stříbro obhájil. V letech 1971-73 vyhrál další tři mistrovství Evropy (Curych, Göteborg, Kolín nad Rýnem), tři mistrovství světa (Lyon, Calgary, Bratislava) i olympiádu v Sapporu.

Nepela poté odešel do zámořské revue Holiday on Ice, kde jako obletovaný sólista působil 13 let. Po získání trenérské licence v roce 1986 odešel do Německa. Smrtelným virem se Nepela s největší pravděpodobností nakazil až poté, co ukončil kariéru. Již od jeho mládí se mezi blízkými vědělo, že je homosexuál. A podle řady spekulací lze zdroj jeho nákazy hledat právě mezi homosexuálními partnery.

V roce 1971 byl Nepela vyhlášen československým Sportovcem roku, v roce 2000 byl zvolen nejúspěšnějším sportovcem Slovenska 20. století.

I Karol Polák je už ve slovenském sportovním nebi! 

Celebrity - další články

Doporučujeme