Před 40 lety odešel do filmového nebe Jan Werich

31. října 2020·Celebrity·Lenka Skrzeczkova

Drahý zesnulý – Jan Werich (Foto: ČSFD)

Přesně před 40 lety odešel do filmového nebe slavný filmový, divadelní herec, dramatik a filmový scénárista Jan Werich. Většina lidí si ho spojí s autorskou dvojicí Jiřím Voskovcem a Jiřím Ježkem. Byl představitelem meziválečné divadelní avantgardy a poválečné české divadelní kultury. Druhou světovou válku strávil v emigraci USA. Po návratu získal titul národní umělec, ale v době normalizace se nesměl veřejně vyjadřovat.

Plným jménem Jan Křtitel František Serafínský Werich se narodil 6. února 1905 v Rakousku-Uhersku.  Byl jedináček a to mu v dětství hodně vadilo. “Byl jsem jedináček, a to je hrozná věc, být jedináček. Neměl jsem se s kým hádat, s kým prát, kolem nebyly žádné děti, moc lidí k nám nechodilo a Vánoce vypadaly podle toho.”  řekl jednou samotný herec.

V roce 1929 se oženil s návrhářkou divadelních kostýmů Zdeňkou Houskovou. S ní má jedinou dceru Janu Werichovou (+1981), která byla herečka a překladatelka. Z nemanželského vztahu má syna Jiřího Petráška.

Werich měl vystudované práva na Karlově univerzitě, ale umění a divadlo ho bavilo více. V roce 1926 vytvořili s Jiřím Voskovcem dvojici a začali spolupráci v Osvobozeném divadle. První jejich společná hra se jmenovala Vest pocket revue. Názvem byla myšlena malá revui do kapsičky u vesty. V době nástupu fašismu uvedli jednu ze svých nejodvážnějších balad Balada z hadrů nebo Kat a blázen, Osel a stín.

V roce 1938 spolu s Voskovcem a Ježkem byli nuceni opustit Československo. Emigrovali do Spojených států, kde přečkali druhou světovou válku. Živili se zde jako herci v tamní české komunitě. V té době uváděli protinacistický pořad na rozhlasové stanici Hlas Ameriky a vysílali jej česky do Evropy.

Do osvobozeného Českoslovenka s vrátil v roce 1945. O rok později s Voskovcem otevřeli divadlo V+W, ale vzhledem k politické situaci nemohli dělat politickou satiru. V roce 1948 Voskovec emigroval do Francie a později do USA. Werich pak působil v řadě pražských divadlech, stal se ředitelem Divadla ABC.

Hodně lidí jej později kritizovalo, protože se během režimu nezastal svých pronásledovaných a vězněných kolegů a přátel. V roce 1963 mu byl udělen titul národní umělec. Tohle bral podle Voskovce s humorem a despektem. “Jsem národní umělec, ale oni mě nenechají to národní umělectví provozovat,” řekl Werich.

V období normalizace  nesměl vystupovat v rozhlase, televizi a měl zákaz veřejně mluvit. To ho vedlo také k tomu, že nakonec podepsal petici Dva tisíce slov. V letech 1945-1980 bydlel na pražské Kampě v dnešní Werichově vile. Zemřel ve věku 75 let 31. října 1980. Pochován je na Olšanských hřbitovech.

 

Foto: ČSFD

Celebrity - další články

Doporučujeme