Prezident kondoloval rodině zesnulého Sira Nicholase Wintona! Přečtěte si jeho slova

1. července 2015·Celebrity·Redakce

Prezident republiky Miloš Zeman kondoloval večer rodině zesnulého Sira Nicholase Wintona, zachránce 669 československých židovských dětí. Přečtěte si celý text kondolence!

Se zármutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí Vašeho otce – Sira Nicholase Wintona. Chtěl bych Vám a členům Vaší rodiny vyjádřit touto cestou upřímnou soustrast. Činím tak jménem svým a jménem všech občanů České republiky, kteří Sira Nicholase chovali ve velké úctě a vážili si jej.

Vždy je velmi obtížné psát soustrastný dopis a volit slova, která mají být útěchou a povzbuzením. Inspirací nám v takových chvílích může být osobní vzpomínka, intenzivní prožitek, něco, co máme s osobou toho, kdo odešel, přirozeně spojeno. Sir Nicholas byl pro mnohé zosobněním hrdinství a lidskosti. Aniž by jej mohli osobně poznat a mluvit s ním, vážili si jej pro jeho odvahu a statečnost, které pomohly zachránit množství lidských životů.

Byl jsem rád a poctěn, když Sir Nicholas přijel do Prahy v říjnu loňského roku, aby zde převzal nejvyšší vyznamenání mé země jako výraz uznání a díků. I když dlouho nebylo zřejmé, zda mu jeho zdravotní stav dovolí cestu absolvovat, vím, že jeho první spontánní reakcí na mé pozvání doručené mu o několik měsíců dříve byl nadšený souhlas spojený s otázkou, zda se bude moci během letu podívat do pilotovy kabiny. To byl pro mě Sir Nicholas – muž rozhodný, nápaditý, s nádherným a živým smyslem pro humor. Setkání s ním a Wintonovými dětmi na Pražském hradě bude pro mě vždy patřit k těm nejvzácnějším.

Sir Nicholas měl mnoho přátel doma i v zahraničí. Mohlo by se tak zdát, že jeho památka patří mnohým. V této smutné chvíli ale nesmíme zapomínat na to, že Vám – jeho nejbližším – odešel otec, dědeček, přítel a rádce – zkrátka někdo, kdo do Vašich životů vždy přirozeně patřil a byl jejich součástí. Díky Vám mohl prožít klidný závěr bohatého života, obklopený láskou a pochopením. To je veliký dar, za který se patří také poděkovat.

Když od nás navždy odchází někdo, koho známe, je to smutná chvíle naplněná bolestí. V Siru Nicholasovi ztratila má země přítele, kterého budeme všichni postrádat. Tím, co během svého života dokázal, se ale nesmazatelně zapsal do historie. A je na každém jednom z nás, abychom tento zápis střežili a nenechali upadnout v zapomnění. Na Sira Nicholase Wintona Česká republika nezapomene.

Miloš Zeman
prezident České republiky

Zemřel sir Nicholas Winton, zachránce židovských dětí! Bylo mu 106 let

Celebrity - další články

Doporučujeme