Princ Harry oslavil 37. narozeniny. Jeho život ovlivnila tragicky zesnulá princezna Diana

16. září 2021·Celebrity·Barbora Turková

Princ Harry. (Foto: Shutterstock)

Princ Harry oslavil 15. září své 37. narozeniny. I když to vypadá, že novinové titulky plní až v posledním roce, Harry nikdy nepatřil mezi svatoušky a byl spíše černou ovcí rodiny. S životem v paláci se nikdy neuměl příliš vypořádat.

Sice se narodil jako princ a následník britského trůnu, ale nikdy netoužil stát se králem. V přístupu k životu a jeho aristokratickému postavení ho velmi ovlivnila jeho matka, princezna Diana (†36). Ta se snažila celý život vést své syny k pokoře a k tomu, aby měli co nejvíc normální dětství.

Když třeba William a Harry přijeli do Disneylandu, museli stejně jako ostatní děti vystát frontu. Nebo cestovali městskou hromadnou dopravou. “Chci, aby moji chlapci rozuměli lidským emocím, jejich nejistotám, lidskému trápení, nadějím a snům,” zní slova princezny.

View this post on Instagram

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Když dostudoval, rozhodl se Harry cestovat po světě. V Austrálii pracoval na dobytčí farmě a v Lesothu v jižní Africe zase v dětském domově. Právě dva měsíce, co v Lesothu strávil, ho podle jeho slov ovlivnilo nejvíce. Deset let pak princ strávil v armádě a během své služby zažil dvě mise v Afghánistánu. To, co tam viděl, ho velmi zasáhlo.

Za svůj život proto založil několik charitativních organizací a všechny své zkušenosti se snažil přetavit v pomoc druhých. To samé dělala i jeho matka. V tradiční královské rodině se zrzek vždycky vymykal. Nebál se ukázat svou lidskou tvář, a to i v neveselých situacích.

View this post on Instagram

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Veřejně promluvil o depresích, které ho provázely po smrti milované maminky. “Můžu bezpečně říct, že ztratit mámu ve dvanácti letech a na dalších dvacet pak pohřbít své emoce, mělo velký vliv nejen na můj osobní život, ale i na mou práci,” svěřil se v podcastu Bryony Gordon Mad World Podcast.

Vždycky jsem chtěl být normální, a ne “princ” Harry. Byl to zvláštní život,” prozradil v dokumentární sérii Moje neviditelné já. V roce 2018 si vzal herečku Meghan Markle a o rok později se jim narodil syn Archie. Narození potomka mělo na prince velký vliv a rozhodl se jednat.

View this post on Instagram

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

S rodinou opustili sešněrované britské tradice a rozhodli se pro nový život v Americe. V březnu roku 2020 se pak vzdal všech královských povinností a výsad. Následoval kontroverzní rozhovor s Oprah Winfrey a další rozhovory, ve kterých nenechal na své rodině nit suchou. Když ale zemřel jeho dědeček, princ Phillip, všechny hádky šli stranou. Stejně tak jako když se svým bratrem odhalil sochu své zesnulé matky u příležitosti jejích nedožitých 60. narozenin.

V červnu letošního roku přivítal s Meghan druhorozenou dcerku Lilibet a podle svých slov se snaží žít jako normální rodina. A třeba se usmíří i se svou rodinou. Náznak by tam už byl, princ Harry požádal o setkání s královnou Alžbětou II.

Oslava narozenin měla proběhnout v prostředí jeho domova a pouze s rodinou, jak uvedl magazín Harper’s Bazaar. Harryho asi moc nepotěšila ale zpráva, kterou k narozeninám dostal. Manželka jeho bratra, Kate Middleton převezeme dva jeho posty. Stane se totiž patronkou sportovních svazů Rugby Football Union a Rugby Football League, což byly dříve funkce právě Harryho. Důvodem je odchod páru z královské rodiny a jejich usazení se mimo území Spojeného království.

 


Celebrity - další články

Doporučujeme