Smrt Heleny Růžičkové dosáhla plnoletosti. Co se stalo s její závětí a proč snacha pošlapala její památku?

4. ledna 2022·Celebrity·Dominika Číčelová

Helena Růžičková. (Foto: ČTK)

V úterý tomu bylo již osmnáct let, co svět i českou kinematografii navždy opustila herečka Helena Růžičková po boji se zákeřnou nemocí. Ačkoliv měla představitelka Škopkové ze Slunce seno spoustu přání, co se má s jejím majetkem dít po její smrti, k žádnému z nich nedošlo. Důvodem bylo to, že se nenašla závěť, kterou herečka patrně vůbec nesepsala. A tak veškerý majetek padl do rukou jejím vnučkám, s jejichž matkou, svou snachou, nevycházela vůbec dobře. S informacemi přišel Blesk.

Psala, ale ne závěť

Helena Růžičková, která se do srdcí Čechů zapsala především jako Škopková z trilogie Slunce seno… nebo jako Heduš z filmů o rodině Homolkových, podlehla rakovině přesně před osmnácti lety. Během dvou let chemoterapií napsala několik knížek, ale na sepsání závěti patrně nedošlo. Důvodem možná byl pocit, že sepsáním tohoto dokumentu by svou smrt přiblížila, či ji přijala jako fakt.

Majetek zdědily vnučky

Kvůli tomu se však stalo po její smrti něco, s čím by určitě ona sama nesouhlasila. Všechen její majetek včetně tantiému a honoráře za poslední knihu vydanou chvíli před její smrtí zdědily její vnučky a tím se vše dostalo do rukou její snachy, se kterou se již několik let nestýkala a vzájemně se neměly rády. Ani její syn se se svou exmanželkou nijak nestýkal a vztahy zde byly opravdu napjaté.

Věděla, jak tomu zabránit

Aby přesně tomuto zabránila, chtěla si Helena ještě vzít svého blízkého kamaráda a kabaretiéra Václava Glazara, aby majetek právě nezdědila tato část rodiny. Ten však sňatek za takovým účelem nechtěl. “Chtěl jsem ale, aby to, co měla, sloužilo buď jako památka na ni, nebo abychom to dali dětskému domovu z Tachovska, který měla pod patronátem,” objasňoval kabaretiér.

Nevraživost mezi Helenou a její snachou pramenila patrně z Heleniny “opičí lásky”. Pro jejího syna totiž prý nebyla žádná dobrá a podle slov snachy měla Helena také na její vkus až příliš mluvit do výchovy první vnučky.

Pošlapaná památka

Ať už ale byl jejich důvod pro vzájemné nesympatie jakýkoliv, způsob, jakým se snacha zachovala ke zděděnému majetku byl do nebe volající a pobouřilo to mnoho lidí. Podle svědectví Václava Glazara přímo pošlapala hereččinu památku. “Vyhazovala její věci, oblečení, fotografie… Nemusím někoho milovat, chovat k němu city – i to se stává! Ale když mi do klína spadne milionové dědictví – jako jejím dcerám – snažím se chovat aspoň slušně! soptil po smrti herečky Glazar.

Snacha měla dokonce dát pryč i Heleniny psy – Coru a Fandyho odvezla k podnikateli na hlídání majetku. Původně měli jít ke kamarádce a pečovatelce Jaroslavě Víchové. A jako kdyby to nestačilo, popel Helenina manžela, jenž byl uložen v pomníčku na zahradě zděděné chalupy, nechala vyzdvihnout a poslala ho k rozptylu na Vinohradský hřbitov. “Nechci tady z toho mít žádný hřbitov. Tam mrtví patří,” prohlásila snacha tenkrát.


Celebrity - další články

Doporučujeme