Štěpánovi z Básníků je 55! Herec Pavel Kříž slaví dnes narozeniny

18. dubna 2016·Celebrity·Redakce

Zdá se to neuvěřitelné, ale od prvních Básníků uplynulo 34 let! Štěpán Šafránek i jeho představitel Pavel Kříž ale stárnou s grácií!

Pavel Kříž se narodil 18. dubna 1961 v Brně. 

Už jako malý kluk působil v dětském souboru Divadla na provázku. Absolvoval pražskou konzervatoř. Už na škole začal být obsazován do prvních filmových a televizních rolí. 

A pak přišel rok 1982 a role Štěpána Šafránka ve filmu Jak svět přichází o básníky. Pavel Kříž si zahrál i v dalších pěti pokračováních Básníků. 

Další výrazné role přinesly filmy O statečném kováři, Levé křídlo, Zámek nekonečno, Atomová katedrála, Velká filmová loupež či Kdo se bojí, utíká.

V roce 1988 emigroval Pavel Kříž do Velké Británie a odtud do Kanady. Na univerzitě ve Vancouveru vystudoval psychoterapii a začal pracovat v domech pro seniory. 

Do České republiky se vrátil až v roce 1993 kvůli čtvrtému pokračování Básníků. Natočil také Andělské oči, Powers, Stůj, nebo se netrefím!, Nedodržený slib, Kněžna Libuše, Ať žijí rytíři nebo Lída Baarová. 

Řadu rolí ztvárnil i v seriálech: Motel Anathema, Hotel Herbich, Na zámku, Hop nebo trop, Ulice, Náves, Kriminálka Anděl, První krok, Odsouzené, Cesty domů, Obchoďák nebo První republika. 

V roce 2010 zvítězil ve čtvrtém ročníku taneční televizní soutěže StarDance (s Alicí Stodůlkovou). 

Podívejte se na trailer k novým Básníkům! A šup do kina. 

 

FOTO: Začalo natáčení filmu Lída Baarová! Kříž hraje Hitlera!

Celebrity - další články

Doporučujeme