Svými komediemi si získala srdce několika generací. Přitom začínala jako dělnice v továrně

7. září 2016·Celebrity·Redakce

Její filmové rodinné komedie především z přelomu 70. a 80. let dnes patří do zlatého fondu české kinematografie. A lidé se na ně rádi dívají opakovaně. Režisérka Marie Poledňáková dnes slaví 75. narozeniny!

Málokdo ví, že se Marie Poledňáková před nástupem na Divadelní fakultu musela kvůli nevyhovujícímu kádrovému profilu živit jako svářečka v továrně. Nakonec se ale na vysněnou školu dostala a po studiu získávala zkušenosti jako dramaturgyně a scenáristka Čs. televize. V roce 1973 se poprvé postavila za kameru a o čtyři roky později slavila obrovské úspěchy s filmem Jak vytrhnout velrybě stoličku a pokračováním Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).  

Televizi dala sbohem počátkem 80. let, když “nedostala podmínky k práci”. Komedii S tebou mě baví svět tak točila na Barrandově a úspěch slavila i v kinech. Film získal Zvláštní cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Gijonu 1983 a dokonce byl vyhlášen nejlepší českou veselohrou 20. století. Režisérka poté natočila ještě snímek Zkrocení zlého muže (1986) a komedii Dva lidi v ZOO (1989), po kterém si dala pauzu a věnovala se vydávání knih a podnikání.

Prvním pokusem o comeback byla komedie Jak se krotí krokodýli (2006), která volně navazovala na první komedie s dětským hercem Tomášem Holým, který mezitím tragicky zahynul. Úspěch v kinech si pak zopakovala s romantickou komedií Líbáš jako bůh, který získal Českého lva pro nejúspěšnější divácký film roku 2009. Volné pokračování Líbáš jako ďábel se stalo divácky nejúspěšnějším českým filmem o tři roky později.

V roce 2013 vydala Poledňáková autobiografickou knihu S kým mě bavil svět. Letos v červenci utrpěla mozkovou příhodu, ze které se v současné době zotavuje.

Poledňáková: Natáčení mě štve! Miluju střižnu

Režisérka Marie Poledňáková prodělala mozkovou příhodu! Leží v nemocnici

Celebrity - další články

Doporučujeme