Tenhle fešák je synem českého expremiéra! A je úspěšným designérem

9. října 2015·Celebrity·Redakce

Na titulní straně magazínu Lidových novin je dnes vysoký fešák s hnědýma očima vystupující pod jménem Tom Garcy! Nechce totiž, aby se vědělo, že jeho tátou je bývalý premiér České republiky Petr Nečas.

V kruzích grafického designu je tom Garcy známé jméno. Návrhy vytvářel pro festival Dvořákova Praha nebo pro produkční společnost, jež stojí za filmovým hitem Hořící keř. Před třemi lety vytvořil publikaci, která získala ocenění Nejkrásnější kniha roku. A pomalu expanduje do zahraničí. Jeho vlastní webové stránky získaly ve Spojených státech cenu American Design Award. 

(ukázka z rozhovoru)

Vyrůstal jste v rodině kariérního politika. Dá velkou práci pak najít vlastní cestu?

Bude vám to znít jako klišé, ale jako každému jinému. Nikdy jsem neměl pocit, že bych byl něčím speciální. Měl jsem doopravdy úplně stejné dětství jako ostatní. Zvlášť v Rožnově jsem nepociťoval žádný rozdíl od života spolužáků.

Ale z Rožnova pod Radhoštěm jste se právě kvůli práci táty odstěhovali do Prahy. Chtěl jste se stěhovat?

Tehdy asi moc ne, ale zpětně jsem za to vděčný, protože ze mě Praha udělala to, co teď jsem. Myslím, že bych se nejspíš živil něčím jiným. Člověk v tvorbě často zkoumá různé vizuální techniky a nikde bych k nim neměl takový přístup jako v Praze, kam se dostávají jako první, nebo spíš společnost je jim nejdřív otevřená.

Ve čtrnácti jsem ale podobné věci neřešil. Nepřemýšlel jsem nad tím, že budu mít větší možnosti. I když tedy stěhování pro mě jistě nebylo nepřekonatelným problémem. Jiná možnost mě ani nenapadla. A samotný přechod byl trochu sranda, asi si dovedete představit, jak na mě tady koukali. Kluk z Moravy najednou v Praze. Navíc jsem nastoupil na šestiletý gympl do třídy, kde se všichni znali, a já jsem se choval jinak.

 

© Michal Sváček

Celebrity - další články

Doporučujeme