V Británii startují dvouměsíční oslavy. Královna má 90. narozeniny!

21. dubna 2016·Celebrity·Redakce

Britská královna Alžběta II. se dnes dožívá 90 let. S národem sice oslaví narozeniny tradičně až v červnu, ale už nyní startují po celé zemi slavnostní akce a přehlídky. Panovnice dnes bude slavit v soukromí s rodinou na hradě Windsor, vystoupí ale i na veřejnosti.

Spolu s manželem, princem Philipem, nejprve Alžběta II. ve 13:00 SELČ ve městě Windsor odhalí plaketu na chodníku označující začátek Královniny stezky u hradu Windsor. Cesta dlouhá asi 6,3 kilometru má 63 zastavení připomínajících rekordních 63 let královnina působení na trůnu. Alžběta II. se pak setká s obyvateli města.

Ve 20:00 SELČ královna zapálí první z tisícovky tradičních britských zápalných majáků, vysokých obřích pochodní, které se obvykle nacházejí na vrcholcích kopců nebo v centrech měst a jsou zapalovány při významných královských příležitostech. Další obří pochodně se vzápětí rozhoří po celé zemi i ve světě.

Královna oficiálně jubileum oslaví až 10. června. Je to tradice sahající až do roku 1748 a důvodem je vyšší pravděpodobnost hezkého počasí pro přehlídku. Desátého června slaví 95. narozeniny i princ Philip.

FOTO: Pozor jede královna! A objíždí rodinku po trávníku!

GALERIE: Kdo nosí nejkrásnější korunku? Královny, princezny, nebo Kate?

VIDEO: Holčička se poklonila britské královně a pak dostala ránu do nosu!

 

Celebrity - další články

Doporučujeme