VIDEO: Gang mu kdysi zlámal ruce, teď straší české basketbalisty

15. září 2015·Celebrity·Redakce

Čeští basketbalisté poprvé v historii slaví postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Tam je ale ve středu čeká silné Srbsko a jejich hvězda Nemanja Bjelica. Ten má za sebou pozoruhodný příběh.

Nemanja Bjelica vyrůstal v Bělehradu a jako spousta dalších mladíků se bavil basketbalem. Jednou zase s kamarády hráli venku na ulici, když je přepadl místní gang a Nemanja skončil po potyčce se zlomeným loktem a čtyři měsíce nemohl hrát. Přesto se dal dohromady a potvrzoval předpoklady odborníků o svém velkém talentu.

V osmnácti odešel hrát do Rakouska, kde se ale trápil a navíc utrpěl další velké zranění – na konci sezóny 2007/08 si zlomil nohu. Vrátil se zotavit do Bělehradu a vážně přemýšlel o konci kariéry. Všechno změnil telefonát kouče slavného týmu Crvena Zvezda a pozvánka na trénink. Zase dostal chuť do basketbalu a našlápl k velké kariéře.

Dva roky hrál doma, pak odešel na tři sezóny do Španělska a poslední dva roky hrál v Turecku za Fenerbahce Istanbul. Od roku 2009 je stabilním členem srbské reprezentace, s kterou loni získal stříbro na mistrovství světa. A letos se Bjelica stal nejužitečnějším hráčem celé Euroligy a v létě podepsal smlouvu s týmem NBA Minnesota Timberwolves. 

Září i na letošním mistrovství Evropy. V zápase proti Španělsku nasbíral 24 bodů a 10 doskoků, duel proti Německu zase rozhodl jeho koš v závěru. Má průměr 14 bodů na zápas stejně a především díky němu mají Srbové za sebou šest vítězství v řadě. “Je to profesor ve střelbě na koš,” říká o něm jeho spoluhráč Miroslav Raduljica.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme