Vinnetou odešel do věčných lovišť. Zemřel herec Pierre Brice!

6. června 2015·Celebrity·Redakce

S filmy o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi prožilo dětství a mládí několik generací. Jeho představitel, francouzský herec Pierre Brice zemřel.

Pierre Brice se do srdcí diváků zejména ve střední Evropě, včetně Čechů a Slováků, zapsal jako představitel Vinnetoua v řadě západoněmeckých dobrodružných filmů natočených v 60. letech na motivy románů spisovatele Karla Maye. Úspěšnou sérii zahájil v roce 1962 Poklad na Stříbrném jezeře.

Briceho hvězda zářila nejvíce v Německu, kde mu dokonce v roce 1992 udělili vysoké státní vyznamenání za upevňování německo-francouzského přátelství. Přitom za druhé světové války proti nim bojoval jako partyzán. Jako devatenáctiletý bojoval v Alžírsku a dva roky v Indočíně. V roce 1951 se vrátil do Francie se třemi vyznamenáními za statečnost.

Vinnetou mu změnil život

O dva roky později se přestěhoval do Paříže, stal se fotomodelem a toužil po herectví. V roce 1954 si poprvé zahrál ve filmu, pak točil nejvíce v Itálii a v Německu. Život mu změnil Poklad na Stříbrném jezeře, kde se stal poprvé Vinnetouem. Úspěch dalších filmů s tímto indiánem byl hlavně v Německu ohromující. 

K roli se vracel. V 70. a 80. letech ho ztvárňoval na letních scénách, střídavě v NDR a SRN. Z jeho popudu vznikl i seriál Vinnetou (1980) a televizní film Vinnetou se vrací (1998). Pierre Louis le Bris, jak zní vlastní jméno herce, se narodil l6. února 1929 v Brestu ve staré francouzské šlechtické rodině. O jeho úmrtí informovala agentura DPA s odvoláním na hercova právníka. Bylo mu 86 let. 

 

Celebrity - další články

Doporučujeme