Vždy hrával rozverné mladíky. A ani v 55 nevypadá staře

9. června 2016·Celebrity·Redakce

Mezinárodní hvězdu z něj udělala postava Martyho McFlye z třídílné sci-fi komedie Návrat do budoucnosti. Kanadský herec Michael J. Fox hrál většinou chlapecky rozverné mladíky, během kariéry ale dokázal, že umí zahrát i vážnější role. Dnes slaví 55. narozeniny.

Fox se narodil v kanadském Edmontonu a tak se zpočátku připravoval na dráhu hokejisty. Ale už jako dítě začal natáčet pro televizi a pro svůj malý vzrůst a mladší vzhled byl často obsazován do rolí hrdinů mladších, než je on sám, což mu zůstalo prakticky až do dospělosti.  V roce 1980 odešel do Los Angeles a zahrál si menší roli v komedii Půlnoční šílenství. Další nabídky ale nepřicházely, Fox se zadlužil a pomalu myslel na neradostný návrat domů.

Naštěstí dostal příležitost v televizním seriálu Rodinná pouta (1982-1989), za nějž získal třikrát cenu Emmy a tehdy zaujal režiséra Roberta Zemeckise, který jej v roce 1985 obsadil do komedie Návrat do budoucnosti. Poté se snažil vymanit ze škatulky roztomilých chlapíků, což se mu povedlo v psychologickém dramatu Zářivá světla velkoměsta (1988) nebo válečném dramatu Oběti války (1989). V 90. letech se Fox opět objevoval v rolích komediálních. Jednou z jeho posledních větších prací byl seriál Všichni starostovi muži (Spin City), za nějž byl oceněn Zlatým Glóbem.

V uplynulých letech hrál už jen téměř výhradně v televizních seriálech. V roce 2000 opustil hollywoodský svět, když oznámil, že nevyléčitelná Parkinsonova choroba mu znemožňuje další práci. Nemoc mu přitom byla diagnostikována již v roce 1991. Své síly nyní věnuje podpoře v hledání léku proti Parkinsonově nemoci, k čemuž zřídil nadaci Michaela J. Foxe. Od roku 1988 je ženatý a s herečkou Tracy Pollanovou mají čtyři děti.

Celebrity - další články

Doporučujeme