Z princezny Charlotte bude vévodkyně. Král Karel chce upevnit její pozici v královské rodině

1. prosince 2022·Celebrity·Redakce

Princezna Charlotte. (Zdroj: Profimedia)

Novou vévodkyní z Edinburghu bude nejspíš princezna Charlotte. Původně se předpokládalo, že titul po svém otci, princi Philipovi zdědí jeho syn, princ Edward. Nyní je ale všechno jinak. Informaci přinesl deník Daily Mail.

Král Karel III. si titul vévody z Edinburghu schoval pro svou vnučku Charlotte. Dříve se s tímto titulem honosil princ Philip a před svým usednutím na trůn jej nosila i královna Alžběta II. (†96). Původně ale odborníci na královskou rodinu předpokládali, že po Philipově smrti získá jeho nejmladší syn, princ Edward, hrabě z Wessexu. Ten se totiž na rozdíl od svých bratrů vévodou nikdy nestal.

Podle krále ale bude lepší, když se vévodou, přesněji vévodkyní, stane třetí nástupkyně trůnu, princezna Charlotte. Stejně to ostatně bylo i u jeho matky. A tou osobou je právě Charlotte, před ní je její otec William a bratr George. Karel chce uctít asi památku své matky a upevnit Charlottinu roli v rámci rodiny. Na rozdíl od svých předků už není znevýhodněná na úkor svých mužských protějšků.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

Podle zdrojů ale ještě definitivně rozhodnuto není. Vše můžou pokazit i skotské snahy o nezávislost. Nejvyšší soud v Británii sice ve středu rozhodl, že skotská vláda nemůže bez souhlasu té britské sama vyhlásit referendum, skotská premiérka Nicola Sturgeon se ale o rozdělení Spojeného království bude dál snažit.

Je tak otázkou, zda by Charlotte dostala titul pojmenovaný podle hlavního skotského města, kdyby se Skotsko odtrhlo. Navíc to není nijak zavedený titul. Kromě královny a jejího manžela jej nesli pouze vnuk krále Jiřího I. Frederick, a pak princ Alfred, syn královny Viktorie.


Celebrity - další články

Doporučujeme