Zemřel hudební skladatel Ladislav Štaidl (+75)

31. ledna 2021·Celebrity·Lenka Skrzeczkova

Skladatel a hudebník Ladislav Štaidl (Foto: ČTK)

Skladatel a dlouholetý spolupracovník Karla Gotta (+80), Ladislav Štaidl, zemřel v sobotu večer. K jeho dřívějším zdravotním problémům se v lednu přidala nemoc covid-19. V březnu by hudebník oslavil 76. narozeniny. Frekvenci 1 zprávu o úmrtí potvrdila rodina.

Ladislava Štaidla nechal do nemocnice na Karlově náměstí v lednu převézt jeho nejmaldší syn Artur (24). Jeho stav nebyl dobrý a tak byl okamžitě umístěn na oddělení ARO. Nejen kvůli věku, ale i rakovině, kterou v minulosti prodělal, spadal do rizikové skupiny. Bohužel boj s covidem-19 již vyhrát nedokázal  a v sobotu večer nemoci podlehl.

Skladatel byl v české pop music na vzestupu hlavně v 70. a 80. letech minulého století. S Karlem Gottem se seznámil v roce 1963 v divadle Semafor. Společně pak založili divadlo Apollo, z jehož hudebního souboru vznikl orchestr Ladislava Štaidla.

Obrovským úspěchem bylo půlroční angažmá v Las Vegas. Následně se nechtěl s Gottem vrátit do Československa po turné v západním Německu. Po zásahu Gustava Husáka od emigrace oba upustili.

Štaid napsal přes 200 písniček. Nejznámější jsou Kávu si osladím, Dám dělovou ránu nebo Mží ti do vlasů. Jeho hity kromě Karla Gotta zpívali například Jiří Korn, Dalibor Janda a Helena Vondráčková. “Byl to můj mnohaletý kamarád a spolupracovník, napsal mi mnoho krásných písniček, a jednou jsem dokonce vyjela na festival do Japonska. Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku. A je mi to líto, že ten boj se zákeřnou nemocí nevyhrál,” zavzpomínala pro Frekvenci 1 zpěvačka Helena Vondráčková.

Kromě syna Artura, kterého má s Ivetou Bartošovou (+48). Z manželství s právničkou Annou, které skončilo v roce 2001, má syny Jana, Jiřího a dceru Karolínu.

Celebrity - další články

Doporučujeme