Zuzana Norisová oslavila 44. narozeniny. Film Rebelové ji vystřelil do hvězdných výšin. Co jste o něm nevěděli?

25. ledna 2023·Celebrity·Dominika Číčelová

Zuzana Norisová .(Foto: Frekvence 1)

Slovenská herečka a zpěvačka Zuzana Norisová oslavila 24. ledna své 44. narozeniny. Na kontě má velkou spoustu filmů, seriálů a muzikál, ve kterých excelovala. Bravurně ztvárnila například praštěnou dylinku Ivu v seriálu Dokonalý svět i něžnou Terezu v muzikálu Rebelové. Právě tento film Filipa Renče ji proslavil. Přinášíme vám několik zajímavostí, které jste o filmu a natáčení zřejmě nevěděli.

Z filmů, ve kterých Zuzka hrála, můžeme jmenovat například Milenci a vrazi, Hodinový manžel, Šťastný Nový rok první i druhý díl nebo Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Ze seriálů pak Letiště, Přešlapy, Dokonalý svět, Vinaři nebo Prázdniny. Její ikonickou rolí je ale právě ta, která ji proslavila, a to role Terezky ve filmovém muzikálu Rebelové z roku 2001.

Zde předvedla nejen svůj půvab ale i herecký talent. Film vypráví o maturantce Terezce, která se v létě roku 1968 seznámí s Šimonem, který má namířeno do San Francisca za příbuznými. K daleké cestě ho přimělo rozhodnutí utéct z vojny, kde už to se svými kamarády nemohl dál vydržet a tím pádem mu hrozí kriminál. Mladý pár se do sebe zamiluje, prožije spolu krásný románek, a jelikož Šimon odmítá odjet nákladním vlakem za hranice bez toho, aniž by se s Terezkou rozloučil, nakonec skončí ve vězení. Po příjezdu ruských vojáků do země Terezka odjíždí pryč, aniž by věděla, že ji ve světě její milý nečeká. 

View this post on Instagram

A post shared by RTVS official (@rtvs_official)

Muzikál je provázen spoustou krásných písniček a choreografií a až na ponurý konec je film plný barev a radosti. Šimona si zahrál dnes už ostřílený herec Jan Révai. Ten před dvěma lety zavzpomínal na natáčení v rozhovoru pro Život v Česku. “Vzpomínka na natáčení je emotivní, tehdy bylo léto, vedro, točil jsem svůj první celovečerní film a už podle scénáře jsem tušil, že to dopadne dobře. Výhodou pro mě bylo, že Filip Renč po mně chtěl, abych »hlavně« nic nehrál. A tak jsem si tam tak nějak jen proplouval a cítil se jako velký herec. A přitom režisér jen využíval mé přirozenosti,” řekl tehdy.

Přinášíme vám pár zajímavostí, které jste o filmu Rebelové možná nevěděli

Bylo prodáno na 60 000 CD nosičů s písněmi z filmu.

Film se stal čtvrtým nejnavštěvovanějším filmem v kinech v roce 2001.

Ve filmu se zpívá nebo je slyšet 16 písní.

Filip Renč se nejvíce inspiroval klipem z archivu Československé televize Dáme si do bytu.

Většina „drážních“ scén, tj. scén odehrávajících se na trati a nádraží se natáčela v železničním muzeu v Zubrnicích.

Scéna před školou, při níž se zpívá písnička „Pátá“, se natáčela před ZŠ Kladská v pražských Vinohradech. Jde o velmi oblíbenou lokaci filmařů. Škola se objevila ve filmech Šest medvědů s Cibulkou, Naše bláznivá rodina a v seriálu Vyprávěj.

Šimon (Jan Révai) zpívá hlasem Bohuše Matuše.

Filip Renč a Jan Svěrák se ve svých filmech navzájem dosazují do malých roliček. Jan Svěrák tak ve snímku objevil v závěru filmu coby celník.

Oholená podpaží děvčat jsou vzhledem k dobovému situování snímku do roku 1968 velmi neobvyklá.

Přítelkyně (Soňa Norisová) otce (Tomáše Hanáka) je ve skutečnosti sestra Terezy (Zuzany Norisové).

Film se dočkal i divadelního zpracování.

Film získal České lvy za kostýmy a zvuk.


Celebrity - další články

Doporučujeme