Cena másla je rekordně vysoká! Cena jedné kostky se blíží k 45 korunám. Příčin je hned několik

13. června 2017·Články·Redakce

čtk

Ceny másla, které se letos dostaly na rekordní úrovně, by se mohly v dalších měsících začít pomalu snižovat. Na cenovou úroveň, jaká byla před třemi roky, se ale již nevrátí. Za rekordními cenami stojí několik faktorů - situace ve výrobě, nedostatek mléčného tuku, vysoké obchodní přirážky řetězců či vysoká poptávka v zemích jako je Čína. ČTK to dnes řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

V květnu se cena másla zvýšila meziročně o 16,4 procenta, vyplývá z posledních údajů statistiků. Cena kostky másla se tak v obchodech blíží k 45 korunám.

V dalších měsících by cena mohla začít klesat. “Teoreticky by se to mělo snižovat, protože dlouhodobě nelze udržet takovouto cenu másla. Ani z hlediska řetězců. Už se objevují informace, že se lidé začali vracet k rostlinným produktům, což rozhodně není správné mimo jiné z výživového hlediska,” uvedla Večeřová.

V 90. letech se kvůli poptávce po rostlinných tucích snižovala výroba a zemědělci začali chovat plemena, která mají nižší obsah tuku v mléce. “Nyní, když se to vrací k normálu a lidé požadují máslo, tak není dostatek mléčného tuku. Za druhé se nacházíme v období roku, kdy krávy mají nižší obsah tuku v mléce a za třetí roste poptávka po másle například v Číně či Indii,” uvedla Večeřová.

Upozornila, že obchodní řetězce mají obchodní přirážku na máslo 70 až 80 procent. “Což samozřejmě také cenu másla zvedá,” dodala.

“Rostoucí ceny másla jsou způsobené celosvětově nižší produkcí, především na Novém Zélandě nebo v Německu a Nizozemsku. Smetany je obecně na trhu nedostatek a situaci nenahrávají ani letní měsíce, kdy je v mléku méně tuku. V současné době pracujeme s nákupní cenou smetany o 100 procent vyšší než například ve stejném období v loňském roce,” uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme