Češi dluží více než 2,5 bilionů korun. Nejvíce zadluženi jsou Pražané

7. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Češi dluží více než 2,5 bilionů korun. Nejvíce zadluženi jsou Pražané. (Ilustrační foto.)

Podle domácích bank Češi dluží více než 2,5 bilionů korun. Oproti loňsku je to o 143 miliard více. Za růstem stojí růst objemu na bydlení. Podle Bankovního a Nebankovního registru klientských informací (NRKI) na konci druhého čtvrtletí splácelo hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření 1 105 899 Čechů. Naopak objem nespláceného dluhu se meziročně snížil o 600 milionů korun. 

“Za poklesem nespláceného dluhu stojí především stále dobrá platební morálka u úvěrů na bydlení. Ohrožený dlouhodobý dluh se meziročně snížil o 688 milionů na 8,6 miliardy korun. Objem nespláceného dluhu z úvěrů na spotřebu se naopak poprvé po mnoha letech meziročně zvýšil o 57 milionů a dosahoval 22,1 miliardy korun, a to i v situaci, kdy počet lidí, kteří tento dluh nesplácejí, stále klesá,” uvedl pro portál Měšec.cz ředitel NRKI Jiří Rajl.

Na druhou stranu ubývá problémů se splácením úvěrů. Bohužel se předpokládá, že tento pozitivní trend bude důsledky koronakrize narušen. “Teprve po skončení všech odkladů splátek se naplno ukáže, jak se změnila schopnost lidí splácet aktuálně čerpané úvěry. Vzhledem k tomu, že banky schválily odklad splátek již u 340 tisíců úvěrů, které domácnosti čerpají, je nejistota budoucího vývoje značná,” dodal Rajl.

Nejhůře jsou na tom v Praze, kde je evidován dluh v hodnotě 431,3 miliardy korun. Nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde se zadluženost vyšplhala jen  na 57,5 miliard. Podle serveru Banky.cz se dá očekávat, že objem nesplacených dluhů dál poroste. Důvodem bude koronakrize, tak i to, že řada lidí splácí několik úvěrů najednou.

Co na to Jan Kraus?

Články - další články

Doporučujeme