Chřipka útočí. Jak se nenakazit, když jsou vaši kolegové nemocní a chodí do práce?

23. ledna 2018·Články·Redakce

Kýchají a kašlou vaši kolegové jako na běžícím páse? V období chřipek dostává náš organismus zabrat. Je potřeba se bacilům bránit! Ne každý si může dovolit tzv. home office, kdy můžete pohodlně pracovat z domova - klidně i z vyhřáté postele s horkým čajem v ruce. Pokud nemáte na vybranou a do práce musíte, máme pro vás pár tipů, jak se nachlazení ubránit i v kolektivu nemocných kolegů.

Vždy používejte kapesník

Myslete na to, že kýchání a kašlání “do ruky” je ten nejlepší způsob, jak bakterie roznášet. Mějte tedy po ruce kapesník a včas si ho dejte k puse, abyste kolem sebe nešířili kapénkové infekce. Zvlášť nebezpečné je přikrýt si pusu rukou a pak ji podat kolegovi nebo sahat na kliky od dveří. Tohle se bakteriím velmi líbí – nezvětšujte dobrovolně pole jejich působnosti a nesahejte na společně užívané předměty (telefony, tiskárna, kliky a podobně).

Myjte si ruce – často!

Šíření bakterií zabraňuje hlavně pravidelné a pečlivé mytí rukou. V případě, že nemáte možnost si ruce přímo umýt, použijte antibakteriální gel nebo alespoň vlhčené ubrousky. Ihned po příchodu do práce a domů si ruce umyjte mýdlem, což je důležité zvlášť při cestování městskou hromadnou dopravou!

Vynález k nezaplacení? Jednorázové utěrky

Pamatujete si na školní toalety? Ručník mokrý od shora dolů, kdy hledáme alespoň trochu suchý roh, je pro většinu z nás do dnes nechutnou vzpomínkou. Něco podobného je slizké mýdlo v síťce. Pokud všichni  ve školním či pracovním kolektivu semleli mýdlo v dlaních a utřeli se pak do stejného ručníku, dokážeme si asi představit význam šíření bakterií. Naštěstí dnes máme k dispozici papírové utěrky, které můžeme použít nejen k utření rukou, ale také k uzavření kohoutku nebo k otevření dveří, pokud nechceme sahat na kliku umytou dlaní.

Otevřete okna

Několikrát za den provětrejte místnosti. Vydýchaný vzduch je jednak špatný na koncentraci a brzy vás v takovém prostředí bude bolet hlava, ale také se v nevětraném uzavřeném prostoru daří virovým a bakteriálním infekcím. Stačí občasně pár vteřin průvanu. Tímto jednoduchým krokem snížíte také výskyt alergenů, které na svém oblečení nosí kolegové, kteří mají doma domácí mazlíčky.

Chřipka nebo nachlazení?

Chřipka se od běžného nachlazení liší rychlým nástupem nemoci. Ta se projevuje horečkou, bolestmi svalů a kloubů. Přidat se mohou bolesti hlavy, kašel a rýma. Oproti běžnému nachlazení mohou potíže spojené s přecházením chřipky trvat i několik týdnů. Nezřídka dojde k zápalu plic nebo zánětu srdečního svalu.

Chřipka se projevuje teplotou přes 39 stupňů Celsia, výraznou únavou, vyčerpaností a bolestí svalů a kloubů. Podle odborníků je prevencí kromě pravidelné hygieny a posilování imunity také očkování, které ale musí být každoroční. Ze zdravotního pojištění je placené lidem nad 65 let, se závažnými nemocemi srdce a cév, dýchacích cest, ledvin či diabetem. Zdarma je také pro klienty domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem či pro osoby se zdravotním postižením a pacienty v zařízeních dlouhodobé lůžkové péče. Většina zdravotních pojišťoven ho platí svým klientům jako benefit.

Články - další články

Doporučujeme