Čistí se uši opravdu nejlépe samy? Jak na to, abychom si přehnanou péčí neublížili

22. listopadu 2019·Články

Ušní maz má za úkol chránit vnitřní zvukovod a bránit možné infekci. Navíc se právě díky nahromaděnému mazu udržuje v uchu potřebná vlhkost. Je nutné snažit se uši pravidelně čistit?

Nejde o znak špatné hygieny, přesto nás svádí k tomu, abychom se ho zbavovali. Ušní maz není třeba čistit tak vehementně, jak si většina z nás myslí. Podle odborníků se opravdu obejdeme bez vatových tyčinek, ale pokud pro lepší pocit chcete uším přece jen dopřát “úklid”, buďte velmi opatrní.

Jak ušní maz vzniká?

Jde o směs produktů kožních žláz a odumřelých buněk kůže a prachu. Jeho existence nás svádí k vyčištění zvlášť po koupeli, kdy je nám navíc vlhké prostředí v uchu nepříjemné. Pozor ale, abychom nebyli až moc důkladní, to našim uším rozhodně nesvědčí. Ucho je orgán samočistící a díky dennímu pohybu čelistí se maz přirozeně dostává směrem ven.

Jemně a šetrně

Pozor na to, abychom si při použití vatových tyčinek nezpůsobili více škody a bolesti než užitku. Můžeme totiž maz dostat hlouběji, ucho se pak ucpává a dochází k tvorbě mazové zátky, která má za následek zalehnutí uší, nedoslýchavost nebo podrážděný a suchý zvukovod. Tento proces může vést až k zánětům a lékaři se shodují, že je lepší nečistit uši vůbec. Máte-li pocit, že si uši zkrátka musíte čistit, buďte jemní a opatrní – jen lehce tyčinkou přejíždějte vnější část, rozhodně ji nezasouvejte hluboko do zvukovodu.

Spreje a kapky

Přípravků, které rozpouští ušní maz, je dnes již na trhu nespočet. Není ale dobré používat je moc často, natož denně, jsou určené spíše k vyřešení problému zalehlého ucha.

TIP: Do ucha můžete kápnout velmi malé množství glycerinu nebo dětského oleje, pokud máte dojem, že je ušního mazu přemíra. Ten se tímto uvolní, aniž byste zvukovod poranili ostrým předmětem či štětičkou.


Články - další články

Doporučujeme