Co je to vlastně Regionální potravina?

9. prosince 2019·Články·Josefína Kováčová

Že čerstvá mrkev a kvalitní brambory z domácích polí chutnají lépe než zelenina, která k nám cestuje přes půl světa, není dnes už třeba dlouze vysvětlovat. Jíst lokálně je trend, který nám pomáhá znovuobjevit čisté chutě původních potravin a žít zdravěji a udržitelněji. Jíst lokálně také znamená plně si vychutnat specifika daného regionu – někde se daří jablkům, jinde zase švestkám nebo křenu, o kus dál umějí zase skvělé máslo nebo medovinu.

Na kvalitu místních potravin upozorňuje soutěž Regionální potravina. Jde o projekt ministerstva zemědělství, určený na podporu malých a středních farmářů a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu. V současné době značku nosí přes 500 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.

V čem jsou regionální potraviny lepší?

  1. Výrobky oceněné značkou Regionální potravina jsou kvalitní, chutné, tradiční či speciální. Proti masově dováženým levným produktům z celého světa jsou zárukou kvality a původu z místních zdrojů.
  2. Regionální potraviny mají jasný původ. Spotřebitelé jednoznačně vědí, kde a od koho si výrobek kupují. Protože svého výrobce znají, mohou vytvářet pomyslný tlak na udržení kvality.
  3. Regionální potraviny jsou čerstvější a díky tomu mají lepší chuť. Jsou výživově hodnotnější než ty dovážené. Zde platí jasná rovnice – čím delší trasa dopravy, tím víc ztrácejí na čerstvosti.
  4. Regionální potraviny jsou ekologičtější. Čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím víc klesá zátěž na životní prostředí při jejich dopravě a distribuci.
  5. Nákupem regionální potraviny spotřebitel podporuje zaměstnanost a rozvoj v krajích.

Znát svého farmáře, sýraře nebo sadaře se zkrátka vyplatí. Podpořte výrobce ve svém kraji. Hledejte zelenomodré logo. Více informací najdete na www.regionalnipotravina.cz.

Články - další články

Doporučujeme