Dělá se vám zle v autě či autobuse? Jak zvládnout dlouhou cestu bez potíží

13. srpna 2019·Články·Redakce

shutterstock

Máte strach z každé delší cesty, která vás čeká, protože se vám při jízdě zvedá žaludek? Nesnášíte sedět vzadu, ostré zatáčky a rychlou jízdu klikatým terénem? Víme, co zabírá, abyste si cestování konečně začali užívat.

Naše rovnovážné ústrojí se nachází ve středním uchu, tam je také tekutina, která se ve směru našeho pohybu přelévá. Informace o pohybu se do mozku dostává také pomocí našich očí. Hlášení obou orgánů musí být shodné, pokud ale zrak hlásí jiný pohyb než rovnovážné centrum, je zle. A je zle i nám. Zmatek v organismu způsobí, že náš nervový systém není v klidu a potížím, kterými je pak tělo zatíženo, se odborně říká kinetóza. Přes zívání, zrychlené dýchání, nadměrnou tvorbu slin a únavu se naše tělo brání také sníženým tlakem a nepříjemným pocením. Nepřispívá nám vydýchaný vzduch, stres či panika.

Jak na to, abychom si cestování začali užívat

Seďte vpředu – a to jak v autě, tak v autobuse. V autě vidíme na cestu a méně to s námi hází, v autobuse to právě vpředu nejméně houpe během cesty. V letadle je toto bezpečné místo nad křídly. Doporučená poloha je mírně zakloněná hlava a zavřené oči

Nečtěte si. Volte před cestou lehčí jídla, dbejte na pitný režim. Alkohol zvyšuje riziko kinetózy! Myslete také na užívání preventivních léků, které jsou volně k dostání v lékárnách – žvýkačky, tablety, bylinné preparáty.

Všemocný zázvor

Zase ten zázvor, říkáte si? Je to všelék a je vhodný i pro děti. Uvařte si čaj a vezměte ho s sebou na cestu nebo se v lékárně zeptejte na přípravky s výtažkem z jeho kořene. Funguje!

TIP: Pohybování čelistí minimalizuje pokles tlaku, proto je dobré mít po ruce žvýkačku, bonbón nebo po malých douškách pít.

Články - další články

Doporučujeme