Únosci dopravního letadla se na Maltě vzdali a požádali o azyl

23. prosince 2016·Články·Redakce

Unesené letadlo na Maltě

Únosci libyjského letadla, které dnes před polednem přistálo na Maltě, se vzdali a byli zatčeni. Oznámil to maltský premiér Joseph Muscat. Ještě předtím únosci uvedli, že na Maltě chtějí požádat o politický azyl.

 

Únos letadla se 118 lidmi na palubě oznámil pilot řídící věži v libyjské metropoli Tripolis, kde měl Airbus A320 letící z města Sabhá na jihozápadě Libye přistát.  Maltští vojáci zaujali pozice několik set metrů od letadla stojícího na runwayi, kterému 45 minut po přistání stále běžely motory. Všechny lety, které měly přistát na mezinárodním letišti na Maltě nebo z něj odstartovat, byly zrušeny či odkloněny.

Únosci varovali, že mají ruční granáty a že jsou připraveni stroj vyhodit do povětří. Odpoledne ale začali propouštět cestující, v první skupině byly ženy a děti. Maltská televize odvysílala záběry, na nichž je vidět, jak pasažéři scházejí ze schodů z letadla.

Když propustili všech 109 cestujících a na palubě s nimi zůstali jen členové posádky, vyšli dva únosci z letadla. a vzdali se. Jeden z únosců předtím telefonicky hovořil s libyjskou televizí a řekl jí, že stojí v čele organizace s názvem Fatah Džadíd (Nové dobytí). Představil se jako Músá Šáha.

 

Unesené letadlo na Maltě

Unesené letadlo na Maltě

Články - další články

Doporučujeme