FOTO: Obézním dětem hrozila smrt. Pomohli jim lékaři

30. dubna 2018·Články·Lukáš Vaněk

Obezita u dětí je celosvětový problém. Někdy to však zajde tak daleko, že je zapotřebí lékařský zákrok, jinak by se děti nedožily dospělosti. To je přesně případ indických sester, jejichž obezita byla už neúnosná.

Osmiletá Yogita a šestiletá Amisha vážily dohromady 140 kilogramů, což je při jejich věku neúnosná hmotnost. K snídani si sestry dopřávaly každá šest banánů a chléb. K obědu snědla každá půl kila rýže s třemi miskami kari. Večeře nebyla o nic lepší. Ačkoli si opět pochutnávaly na banánech, přidaly k tomu i balíček sušenek a litr coly každý den.

Vždycky jsem se staral o to, abych krmil své vždycky hladové děti,” uvedl jejich otec, který pracuje na poli jako dělník s platem 50 dolarů za měsíc (zhruba 1000 korun). Lékaři posléze otci radili, aby děti začaly hubnout. Ale i přes vývary a chleby děti stále přibíraly.

Když už se zdálo, že je vše ztraceno, pozval si dívky na konzultaci přední asijský lékař, Mahendra Narwaria, specializující se na bariatrické operace, které jsou zapotřebí u velmi obézních lidí. Nakonec se rozhodl, že jim pomůže zdarma. “Pokud by odjely, nedožily by se dospělosti, zemřely by mladé. Tyto děti potřebují mou pomoc. Nejprve snížíme jejich váhu a poté se zaměříme na dlouhodobý plán jak udržet kondici,” sdělil médiím doktor Narwaria. Podle lékaře mají děti genetický problém.

Sestry podstoupily operaci, kde jim lékaři odstranili část žaludku. Poté jim byla nasazena tekutá strava. Sestrám se prý daří a dodržují dietní plán.

Články - další články

Doporučujeme