GALERIE: Dělejte mrtvého brouka! Žena netradičně protestuje proti selfie fotkám

7. září 2017·Články·Karolína Stránská

Válí se po špinavých chodnících a riskuje konflikt s policií. Proč? Nelíbí se jí pořizování selfie fotek a chce se proti ním bouřit. Taky fotkami.

Vraťme se do roku 2007, roku, kdy se zrodila selfiečka. Ruku na srdce, kdo z nás si alespoň jednu fotku s našpulenými rty před otisky prstů posetým zrcadlem nestřihl? Byla to ona posedlost zvěčňováním se a inovace na poli mobilních telefonů, která dala vzniknout moderním selfie fotkám. Přední kamera se stala revoluční a od dob, co víme, jak fungují filtry, vypadáme všichni lépe než kdy dřív. Nebo ne?

Tato umělkyně se rozhodla trend selfie zpochybnit a přinutit nás k zamyšlení, než spoušť zmáčkneme. Se svými “stefdies” údajně zamýšlí zachycovat životní okamžiky tím, že si hraje na mrtvou. Jste zmatení? Pochopitelné. Žádná z těchto fotek není naplánovaná, vše vzniká spontánně v okamžiku a umělkyně nepoužívá žádné speciální osvětlení či vybavení.

Rose chce vyprovokovat společnost, aby se zbavila filtrů, úprav a zveřejňovala surové fotky, které zobrazují naši každodenní realitu.

“V současnosti, v níž trend udávají Kardashianky a Photoshop, jsme zapomněli, co znamená vážit si fotografie. Žijeme v kultuře posedlé virtuální realitou. Nic není, jak se zdá, obzvlášť na fotkách. Vše je vyhlazené a upravené. Je to inscenace a my jsme jen herci,” uvádí Rose.

Během svých fotoeskapád už byla dívka vyhozena z chrámu Notre Dame v Paříži a donucena italskou policí smazat snímky pořízené v Římě. Kromě toho si je jistá, že přišla do přímého kontaktu s psími výkaly a lidskou močí. “Mé oblečení je zničené a v psích výkalech jsem se válela víc, než jsem ochotná přiznat.”

Proč že to tedy mladá aktivistka dělá? Nás se neptejte. Mrkněte ale do GALERIE, jak taková revolta proti selfie kultuře vypadá v reálu.

Články - další články

Doporučujeme