Grammy ve znamení hudby a války. Ceny mají Silk Sonic nebo Olivia Rodrigo, vystoupil i ukrajinský prezident

4. dubna 2022·Hudba·Barbora Turková

Silk Sonic (Zdroj: Profimedia)

V neděli v noci se předávali prestižní hudební ceny Grammy. Ty se nesly nejen na vlně nejlepší hudby, ale také mírového poselství z úst prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Cenu si odnesli Silk Sonic, Olivia Rodrigo či Jon Batiste.

Minulé pondělí řešil celý svět Willa Smitha, který na předávání Oscarů zfackoval moderátora Chrise Rocka. To předávání hudebních cen se neslo v poklidnějším, zejména mírovém duchu. Ročník 2022 ovládli svým uměním zpěvačka Olivia Rodrigo, dvojice Bruno Mars a Andreson Paak jako duo Silk Sonic nebo afroamerický pianista Jon Batiste.

Skupina Silk Sonic vznikla jako retro projekt zpěváků Bruna Marse a Andersona Paaka. Cenu za nahrávku roku staví Marse do historické společnosti. Jen on a Paul Simon dosud jako jediní  dokázali tuto cenu si odnést domů třikrát. „Opravdu se snažíme ze všech sil zůstat pokorní, ale v hudebním průmyslu se tomu říká, že jsme (se všemi) čistě zametli,“ žertoval Paak a dodal, že „pití je dnes večer na Silk Sonic“.

View this post on Instagram

A post shared by Recording Academy / GRAMMYs (@recordingacademy)

O pozornost se přihlásila i Olivia Rodrigo, která si dříve o pozornost řekla svými hereckými výkony. Její loňský hit Drivers License slavil úspěch u kritiky i fanoušků. Album Sour se stalo nejlepším popovým albem, za sebou nechala třeba Justina Biebera či Billie Eilish. „Toto je můj největší sen, který se stal skutečností,“ prohlásila.

Gramofónek za album roku si odnesl Jon Batiste. Ten do letošního klání o Grammy šel s jedenácti nominacemi a stal se jedním z největších překvapení letošního roku. Předstihl takové hvězdy jako Justina Biebera, který měl osm nominací, Lady Gaga nebo Taylor Swift. Album We Are koncipoval jako poctu svému rodnému městu New Orleans.

Během slavnostního večera nebyla v pozornosti jen hudba, ale i válka na Ukrajině. Prostřednictvím videa zde vystoupil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten vyzval diváky k pomoci Ukrajině. Za největší protiklad k hudbě označil „ticho zničených měst a zabitých lidí“. Válka. Co je největším protikladem k hudbě? Ticho zničených měst a zabitých lidí.Naplňte ticho vaší hudbou. Naplňte ho dnes, abyste vyprávěli náš příběh. Podporujte nás jakýmkoliv způsobem, jakým můžete. Jakkoli, ale nebuďte zticha,“ řekl před vystoupením Johna Legenda, který zazpíval píseň Free s ukrajinskými emigranty.

Ceny se poprvé vyhlašovaly v Las Vegas. Z původně plánovaného Los Angeles, kde se měly ceny předávat v lednu, se posunuly až na duben. Moderátor večera Trevor Noah označil město kasin a zábavy za “dokonalé místo pro slavnost.” Show se musela obejít třeba o kapelu Foo Fighters, která své vystoupení zrušila kvůli smrti bubeníka Taylora Hawkinse, který zemřel na konci března. Pořadatelé nepozvali ani rappera Kanyeho Westa, který nyní vystupuje pod pseudonymem Ye. Báli se jeho chování. Kanaďan The Weeknd ceny nadále bojkotuje a jeho krajan Drake své dvě nominace stáhl.


Hudba - další články

Doporučujeme