Langerová napsala píseň Olze Havlové. Sedla jsem ke klavíru a začala zpívat o tom, co vidím v jejích očích, říká zpěvačka

2. dubna 2023·Hudba·Redakce

Aneta Langerová a Olga Havlová. (Foto: se souhlasem Helena Kadlčíková)

Píseň pro Olgu vznikla jako vyznání Olze Havlové a jejímu hluboce lidskému poslání ve spolupráci s producentem Jakubem Zitkem. Poprvé živě zazněla 14. března  v Kongresovém sále České národní banky, kde se uskutečnil slavnostní Benefiční koncert, který pořádal Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové společně se spolkem Silou Hlasu a Alfrédem Strejčkem – k nedožitým 90. narozeninám paní Olgy Havlové. Mezi jinými umělci vystoupila Aneta za doprovodu klavíristy Jakuba Zitka a Maranatha Gospel Choir.

Byla jsem velmi poctěna, že mě Nadace Olgy Havlové oslovila. Vyslechla jsem si jejich přání o vzniku písně a začala přemýšlet. Vzhledem k tomu, že jsem Olgu Havlovou bohužel nikdy osobně nepotkala, čerpala jsem z různých zdrojů, knih, rozhovorů, vyprávění o jejím životě, ale také z fotografií Bohdana Holomíčka, jehož pohled na Olgu mi přišel vždy blízký. Bohdan mi poslal pár dosud nezveřejněných fotografií, na něž jsem se dívala stále dokola a v hlavě mi začala znít píseň. Sedla jsem si ke klavíru a přirozeně začala zpívat o tom, co vidím v jejích očích a o víře v lidi, kteří mají dobrou vůli a dělí se o své štěstí s ostatními, kteří třeba takové štěstí nemají. Někteří lidé jsou tak silnými osobnostmi, že tu s námi stále někde jsou. Máte pocit, že jsou vám blízcí, že je znáte už mnoho let. Pro mě takovou osobností je i paní Olga. Světlo dobré vůle, které v lidech probouzela Olga Havlová můžete s námi nést dál,“ uvedla Aneta.

V průběhu celého roku si Písní pro Olgu a dalšími událostmi Výboru dobré vůle budeme připomínat poselství paní Olgy. K 85 Stromům Olgy Havlové, které byly vysazeny napříč Českou republikou v roce 2018, přibude dalších 5 stromů symbolizujících 90 let od jejího narození.

Langerová vyráží na turné

Příští týden se Aneta společně s kapelou a smyčcovým triem rozletí na jarní turné Dvě slunce aneb Jak krásné je být milován do světa Dvou sluncí, která se rozzáří všude tam, kde budete i vy. Koncerty se uskuteční v Praze, Hodoníně, Rosicích, Varnsdorfu, Hradci Králové, Nymburku, Kopřivnici, Vsetíně a chybět nebude ani Trenčín u našich slovenských sousedů. „Poleťte s námi blíž ke slunci na jarních koncertech,“vzkázala zpěvačka fanouškům.


Hudba - další články

Doporučujeme