Lenny: Zpíváním v angličtině spojuji své dvě vášně, muziku a cestování

12. června 2022·Hudba·Iva Pavlousková

Lenny, Foto: Frekvence 1

Zpěvačka a skladatelka Lenny byla hostem Music Studia Live Frekvence 1. Do éteru živě zahrála svůj velký hit Hell.o, čerstvou novinku live. laugh. cry a cover od Harryho Stylese Watermelon Sugar. Během rozhovoru s Lubkou Ponížilovou a Mírou Michálkem prozradila, proč zpívá a skládá v angličtině nebo jaké jsou její vzpomínky na hudební začátky. Hostem dalšího Music Studia Live Frekvence 1 bude ve středu 22. června od 9 hodin Sebastian.

V angličtině chystám další album, které vyjde po létě, a další songy i tvorbu. Na češtinu se zatím nechystám, ale nikdy nevím, co mi přijde do cesty,“ uvedla Lenny. Zpívání v angličtině má podle ní i tu velkou výhodu, že kromě českých může oslovit i zahraniční posluchače. Navíc tak spojí své dvě největší vášně, muziku a cestování.

Svoji oblíbenou angličtinu ale v minulosti již za češtinu vyměnila, a to v úspěšném hitu Samotní. Úvodní skladbu k seriálu Kukačky na téma rodičovství nazpívala společně se svojí mámou Lenkou Filipovou. „Nabízelo se to, obě jsme zpěvačky, jsme matka a dcera. A téma seriálu je přesně takové,“ odpověděla na dotaz, proč si myslí, že autoři seriálu oslovili právě je s nabídkou. Ještě doplnila: „My jsme moc dlouho neváhali, ačkoliv song není můj autorský, s čímž mám většinou problém, ale tady mi to přišlo jako něco tak hezkého, emotivního.“ 

 Lenny píše songy nejen pro sebe, ale i pro ostatní interprety. Časem se naučila, že i když myšlenka jde z ní, tak skladbu nemusí nutně zpívat ona, ale klidně někdo jiný. Dopředu nepřemýšlí, zda bude skladba určená i pro zahraniční, nebo jenom pro české publikum. Vždy se snaží písničku napsat co nejlépe a doufá, že se bude líbit a prosadí se s ní.  „Publikum je fantastické všude, co jsem měla možnost vystupovat. Samozřejmě lidí jsou jiní, jinak reagují. Někde jsou temperamentnější, jinde studenější. Jsou to lidi, kteří nasávají emoce z muziky, a to je to důležité,“ uvedla.

Do éteru Frekvence 1 zahrála Lenny i svoji úplně čerstvou novinku live. laugh. cry. „Souvislost – žít, smát se a nestydět se za to, že si občas pobrečíme – mi přišla prostě jako hrozně hezká, vysvětlila název songu. Se známým filmem Jíst, meditovat, milovat to prý nijak nesouvisí. Prozradila, že ona sama má ráda romantické filmy, přednost ale dává těm vtipným před ubrečenými, protože se ráda zasměje.

Během rozhovoru pro Frekvenci 1 Lenny zavzpomínala na návštěvy základní umělecké školy. Chtěla jsem hrát Eltona Johna, což pro ně byla nižší forma umění. Hrál se tam Bach, Beethoven. Mozart a podobně,“ uvedla. K těmto etudám se ale nyní v dospělém věku vrací, když si chce procvičit prsty na pianě. Nervozita k životu a k vystupování sice patří, ale tam se to podle ní přechýlilo až do traumatické zkušenosti. Jste v místnosti, kde je naprosté ticho, všichni na vás zírají jako na nepřítele a vy tam musíte předvést výkon. Navíc ještě všechno musíte umět zpaměti,“ posteskla si. Muziku přitom lze děti učit daleko zábavnějším způsobem, jak později poznala během studia v zahraničí.

V rámci Music Studia Live Frekvence 1 bývá zvykem, že jako poslední song zahrají hudebníci nějaký známý cover. Lenny si vybrala Watermelon Sugar od svého oblíbence Harryho Stylese, čímž udělala obrovskou radost moderátorce Lubce Ponížilové.


Hudba - další články

Doporučujeme