Tomáš Klus: Písničkářství je pro mě o autenticitě. Rád sdílím s lidmi, co zrovna prožívám

27. prosince 2021·Hudba·Iva Pavlousková

Tomáš Klus, foto: Frekvence 1

Muzikant Tomáš Klus byl hostem vánočního speciálu Music Studio Live Frekvence 1. S moderátory Lubkou Ponížilovou a Mírou Michálkem si povídal o Vánocích u Klusů, o pohádkách i o nové desce Cítím. Z té živě do éteru zahrál songy Tajemství a Mariím, z vánočních si pak vybral jednu starší skladbu Ledaco.

Na Štědrý den dodržují u Klusů klasické tradice, jako lití olova, louskání vlašských ořechů, krájení jablíček nebo pouštění svíček. „Letos se na Štědrý den těším dvojnásob, protože jsme konečně dostavěli dům a celá rodina k nám přijede. Bude nás asi 20 u stolu, to bude pro mě nejkrásnější dárek,“ svěřil se Tomáš Klus pro Frekvenci 1. Děti se samozřejmě během svátků dívají na pohádky. Nejoblíbenější pohádkou Tomáše Kluse jsou stále Tři veteráni. On sám si v několika pohádkách zahrál, například krále v Tajemství staré bambitky. Byl překvapen, kolik nadšených reakcí tvůrcům a hercům na jedničku přišlo a dvojka podle něho bude stát velmi hrdě po boku jedničky, ze které se stal jakýsi kult. Dodal: „S Kamčou Janovičovou a Verčou Kubařovou jsme se rozhodli založit iniciativu Chceme trojku.“

Nedávno vydal Tomáš Klus nové album Cítím, ke kterému řekl: Nová deska je jiná v tom, že je normální. Sice jsem 14 let součástí českého mainstreamu, ale zatím jsem nikdy neudělal, co se v mainstreamu dělá, a to je pop.“ O hudební produkci se postaral Jiří Burian, se kterým spolupracoval i na politicky laděné desce ČauČesko. Stejně jako u písničkářství je u nových skladeb stěžejní text, skrz který vyjadřuje názor, jenom hudební doprovod je zde mnohem bohatší.Hodně lidí, kteří desku slyšeli a nejdříve si řekli, to jsme opravdu nečekali. Tak mi pak říkali, to je jak tvoje první desky,“ uvedl Tomáš Klus. Album Cítím je návratem ke starému Tomáši Klusovi, ale skrz nová, aktuální témata. Dodal: „Písničkářství je pro mě o autenticitě. Rád sdílím s lidmi, co zrovna prožívám.

Na tento podzim a zimu jsme si naordinovali koncertní hibernaci, nesebrali jsme odvahu koncerty pořádat,“řekl Tomáš Klus. Jako hlavní důvod uvedl, že několikrát již museli plánované koncerty rušit, takže mu nepřijde fér vůči fanouškům něco nyní plánovat, když neví, co a jak bude. Místo toho se s kapelou zaměřili na vydání desky, na dokončení muzikálu s Honzou Svěrákem a trénování na turné. Na závěr návštěvy na Frekvenci 1 ještě prozradil, že jeho nejoblíbenějším cukrovím, po kterém se může doslova utlouct, jsou speciální marcipánky od mámy.

Poslechněte si celý rozhovor:


Hudba - další články

Doporučujeme