Hygienička Jarmila Rážová: Do zahraničí letos nepojedu. Lidé by měli podporovat českou ekonomiku

23. června 2020·Články·Karolína Stránská

Zdroj: ČTK

Hostem Press klubu Frekvence 1 byla Jarmila Rážová, hlavní hygienička České republiky. Prozradila, zda se chystá na dovolenou do zahraničí, zda hrozí podle ní druhá vlna nákazy a také, proč by Češi měli letos zůstat doma.

Vláda jmenovala v pondělí Jarmilu Rážovou hlavní hygieničkou ČR. Dosud byla Rážová funkcí hlavního hygienika, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví, pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové. Výběrová komise doporučila Rážovou ze tří uchazečů. Předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. “Do poslední chvíle jsem nevěděla, zda mě vyberou. Výzva to je každopádně,” uvedla Rážová v Press klubu Frekvence 1.

Jak se podle ní vyvíjí situace v Česku? “Situace kolem koronaviru je v Česku dobrá, máme tři ohniska, která řešíme, to je Karviná, Praha a Liberec. Pokud by se situace v ohniscích nezlepšila, budeme velmi zvažovat, jakým způsobem se k rozvolňování postavit,” řekla Rážová. “Druhá vlna se nedá vyloučit, to vám řekne asi každý epidemiolog. Zkušenosti z koronavirové krize a z nouzového stavu určitě zužitkujeme, pokud by druhá vlna přišla.”

Kam se letos vydá na dovolenou a měli by Češi volit zájezdy do zahraničí? “Proděláním koronaviru nevzniká dlouhodobá imunita, člověk ho může prodělat znovu. Léta se nebojím, docela se na něj těším. Do zahraničí rozhodně nepojedu, radila bych Čechům, aby podpořili českou ekonomiku. Nikdy nevíte, jak se situace v daném státě bude vyvíjet. Oranžová země se může stát červenou,” dodává hygienička.

 

 

 


Články - další články

Doporučujeme