Ivan Bartoš: Občané nejsou ochotni dodržovat opatření, když je vláda trvale zklamává

19. října 2020·Články·Barbora Pisingerová

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. (CTK Photo/Michal Krumphanzl)

Uprostřed druhé vlny pandemie nového typu koronaviru se vláda mermomocí snaží vyhnout nejhorším scénářům a zmírnit negativní dopady rychle se šířící nákazy. S tvrdými ochrannými opatřeními ovšem někteří obyvatelé vůbec nesouhlasí a odmítají je dodržovat. Ke složité situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. 

Ivan Bartoš z pozice šéfa jedné z opozičních stran kroky vlády příliš pozitivně nehodnotí. “Vláda musela v tuhle chvíli skutečně zatáhnout za záchranou brzdu. Měli jsme možnost sledovat vývoj druhé vlny a já musím říct, že když jsme předkládali někdy v dubnu vládě náš plán Budoucnost řešíme teď, který hovořil o parametrech příprav na druhou vlnu, počty testů, zapojení laboratoří, zapojení českých firem do zásobování pomůckami, tak tyhle krizové scénáře tam byly jasně popsány,” uvedl v pořadu Press klub předseda České pirátské strany.

“Já si pamatuji jako dnes, když Andrej Babiš zesměšňoval v červenci poslance či místopředsedkyni Olgu Richterovou, která úzce spolupracuje s vědci. Do médií hovořil o tom, jak jsme všechno vyhráli a opozice tady straší druhou vlnou. Teď místo toho, aby skutečně uznal, že pochybil a vyzval opozici, která skutečně přichází s dobrými nápady, které se opírají o odborná stanoviska, tak místo toho nasadí pana Prymulu, který se v projevu k národu omlouvá za chyby pana Babiše,” ohlíží se.

Lockdown není nutný

Chyby vlády sice podle piráta stojí za vážností současné situace, všechno ale ještě není zcela ztraceno a nejhorším scénářům se stále ještě můžeme vyhnout. “Nemyslím si, že totální lockdown je nutný,” je Bartoš přesvědčen. Namísto úplného uzavření všech podniků by podle něj stačila rozumná omezení v menší míře, která by pomohla křivku zploštit.

“Do provozu, který není hypermarket, za den vejde 40 lidí. Vy tam udržíte pravidla distancingu, můžete desinfikovat košíky, to není rizikový provoz. Bohužel do takového detailu se vláda nikdy nedostala,” hodnotí.

“Viděl jsem model, který představili odborníci z CERGE-EI, to je institut u Akademie věd, podle mě jeden z nejlepších českých vědeckých orgánů. Oni představili model, nevím, které město si vybrali, jestli to byl Bohumín, a dokázali různé situace modelovat v tisíci opakování, takže vám to dává relevantní výsledky,” popsal Bartoš jednu z možností, jak si ověřit opatření ještě před jejich zavedením.

“Každý člověk je ten pomyslný pingpongový míček, má nějaké vlastnosti, je nějak starý, a vy ho pustíte do prostředí. Pohybuje se ve škole, v supermarketu, v MHD. A dokážete vypočítávat riziko přenosu. Zapnete mu roušku, a to číslo vám zase vyjde jiné. Takto se přece dělají chytrá opatření v 21. století. To mělo Švédsko,” vysvětlil Bartoš, který nechápe, proč vláda podobné nástroje nevyužívá.

“Občané nejsou ochotni dodržovat opatření, když je vláda neustále zklamává,” dodal politik.


Články - další články

Doporučujeme